Bănci și Asigurări

Ce riscuri sistemice planează asupra stabilităţii financiare din România? BNR: Deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne este un risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară. Iar riscul de nerambursare a creditelor rămâne moderat, dar în creştere

Autor: Claudia Medrega, Mircea Nica

07.07.2023, 09:30 393

♦ Harta vulnerabilităţilor structurale la adresa stabilităţii financiare din România include patru elemente, respectiv disciplina scăzută la plată în economie şi vulnerabilităţi în bilanţul firmelor, nivelul scăzut al intermedierii financiare, problema demografică şi schimbările climatice ♦ Analiza avuţiei naţionale pe locuitor pune în evidenţă un nivel relativ redus şi o polarizare puternică în România, alimentând neîncrederea populaţiei în instituţiile publice şi tensiunile sociale.

România are două riscuri sis­temice severe la adresa sta­bi­li­tăţii financiare, repre­zen­tate de deteriorarea e­chili­bre­lor macroecono­mi­ce in­ter­ne (inclusiv ca urmare a evoluţiilor geo­politice regionale şi internaţionale) şi, res­pectiv, incertitudinile la nivel global în con­textul crizei energetice şi al războiului din Ucraina. Totodată, există şi un risc ri­dicat le­gat de întârzierea absorbţiei fon­durilor UE (inclusiv din PNRR). Iar riscul de neram­bur­sare a creditelor este moderat, dar în creş­tere, după cum reiese din cel mai recent raport asupra stabilităţii financiare realizat de BNR. 

„Principalele riscuri siste­mice la a­dresa stabilităţii financiare au rămas ne­schim­bate de la raportul prece­dent. Riscu­rile evaluate la un nivel sever pri­vind evolu­ţiile externe, precum şi dete­riorarea echili­brelor macroeconomice in­ter­ne sunt aştep­ta­te să se menţină la acelaşi nivel în perioada următoare. Celelalte două riscuri sistemice importante au rămas similare atât ca inten­sitate, cât şi ca ten­dinţă: (i) întârzierea refor­melor şi a ab­sorbţiei fondurilor europene, în special prin Planul Naţional de Redresare şi Re­zilienţă (PNRR), şi (ii) riscul de neram­bur­sare a creditelor contractate de către sec­torul neguvernamental“, se menţionează în raportul BNR.

Riscurile la adresa stabilităţii financia­re au consemnat evoluţii mixte de la data raportului anterior, pe fondul unui context economic şi financiar marcat de incertitu­dini multiple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO