Bănci și Asigurări

RoBank vrea sa atraga IMM

30.05.2001, 00:00 16



Finantarea intreprinderile mici si mijlocii a devenit in ultima vreme subiect la ordinea zilei, majoritatea institutiilor financiare internationale recomandand orientarea in acest sens.

"Intreprinderile mici si mijlocii sunt vitale pentru orice tara. Incurajarea dezvoltarii lor echivaleaza cu schimbarea tendintei actuale, stimularea prosperitatii viitoare si netezirea drumului catre intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a afirmat ieri Lord Lamont, director al RoBank si al Camerei de comert anglo-romane de la Londra, la semniarul "Sustinere pentru dezvoltarea IMM-urilor din Romania. O contributie britanica privata" organizat de RoBank.

"Noi suntem puternic implicati in viata intreprinderilor mici si mijlocii, le intelegem problemele si ne dam seama ca bancherii nu le pot rezolva singuri", a afirmat si presedintele RoBank Mustafa Ayan.

El a mai mentionat ca "lipsa banilor nu este singurul obstacol in calea supravietuirii companiilor mici. Aspecte cum ar fi cultura de afaceri, intelegerea notiunii de mangement performant si aprofundarea legislatiei sunt tot atat de importante si, de aceea, ne-am hotaart sa dam o mana de ajutor".

In acest sens, RoBank a incheiat in aprilie cu Eximbank un parteneriat privind participarea la programul de finantare in valoare de 50 milioane de marci germane a intreprinderilor mici si mijlocii care au proiecte de investitii.

Finantatorul programului este KfW Germania, iar contractorul direct este Eximbank care la randul ei isi alege dintre bancile active de pe piata partenere pentru derularea proiectului.

Creditele acordate de RoBank sunt pe o perioada de maximum 3 ani, cu o perioada de gratie de 12 luni. Solicitantul poate obtine cel mult un milion de marci germane, aceasta suma reprezentand cel mult 80% din investitie.

Pentru a putea beneficia de un astfel de imprumut o firma mica sau mijlocie trebuie sa aiba maximum 250 de angajati, sa desfasoare activitati in orice domeniu, mai putin agricultura primara, si situatia financiara sa fie buna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO