Bănci și Asigurări

Roborul dă coşmaruri românilor cu credite: Toţii indicii ROBOR importanţi au înregistrat creşteri accelerate luni

Roborul dă coşmaruri românilor cu credite: Toţii indicii ROBOR importanţi au înregistrat creşteri accelerate luni

Autor: Alina Botezatu

21.01.2019, 11:21 2579

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 2,97%, de la 2,93% vineri, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, acest indice, precum toţi ceilalţi indici, a revenit pe creştere puternică după aproape două săptămâni de scădere, ştergând toată scăderea din această perioadă. Acelaşi nivel al ROBOR la 3 luni a fost consemnat la data de 4 ianuarie 2019.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 3,28%, de la 3,22% vineri, revenind la nivelul din 4 şi 7 ianuarie.

În acelaşi timp, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat la 3,39%, de la 3,34% vineri. De asemenea, acelaşi nivel a fost consemnat la datele de 4 şi 7 ianuarie.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,49%, de la 3,45% vineri, un nivel mai ridicat de atât, de 3,50%, fiind consemnat la data de 3 ianuarie.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

AFACERI DE LA ZERO