Bănci și Asigurări

România începe să fie văzută cu ochi mai buni de bancherii străini

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

15.01.2014, 20:47 1265

Bancherii care fac business în Europa Centrală şi de Est încep noul an cu percepţia că începe să se vadă luminiţa de la capătul tunelului crizei, dar nimeni nu are curaj să se entuziasmeze, reprezentanţii acestei industrii preferând să afişeze un optimism rezervat.

O concluzie a forumului bancar regional organizat săptă­mâna aceasta la Viena de revista Euromoney şi care a luat pulsul industriei la început de an, a fost că investitorii au început să diferenţieze mai mult ţările din regiune pe baza performanţelor individuale în locul unui tratament la pachet. România ar fi un beneficiar direct al acestei abor­dări, unii co­mentatori considerând că se califică pentru titulatura de „noua Polonie“ pe baza unei situaţii macroeconomice bune şi a creşterii economice solide de anul trecut de circa 3%.

România beneficiăză în ochii bancherilor şi ai investitorilor străini de un contrast favorabil în raport cu vecinele Ungaria şi Ucraina. Totuşi, când vine vorba să se gândească la sursele din care ar veni un 2014 foarte bun în România, bancherii ajung să ridice din umeri atât timp cât problemele la ordinea zilei rămân neperformantele uriaşe. Banca Mondială a ridicat prognoza de creştere pe 2014 la 2,5%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO