Bănci și Asigurări

Romanii au acumulat restante la credite de peste 43 mil. euro

18.10.2005, 18:51 27

Restantele persoanelor fizice raportate de bancile comerciale la Biroul de Credit totalizau la sfarsitul lui septembrie 43,1 milioane de euro, fata de 35 de milioane de euro, in urma cu doua luni.

Ratele restante la creditele in lei reprezinta cea mai mare parte a acestei sume, totalizand 140 de milioane de lei noi (38,9 milioane de euro).

In cazul creditelor in valuta, restantele sunt mult mai mici. Astfel, datoriile neachitate la timp la creditele in euro insumeaza 3,2 milioane de euro, in timp ce la creditele in dolari restantele mai vechi de 30 de zile totalizeaza 1,2 milioane de dolari (aproximativ un milion de euro). De altfel, in cadrul finantarilor acordare persoanelor fizice, creditele in lei detin o pondere importanta.

"Se observa cresteri usoare fata de lunile precedente, atat din punctul de vedere al volumului restantelor, cat si al numarului rau-platnicilor. Trebuie totusi sa avem in vedere si faptul ca sistemul este inca in asezare, cu banci nou intrate si altele care inca isi ajusteaza sistemele informatice", spune Serban Epure, directorul Biroului de Credit.

Creditele de consum sunt cele care au generat cele mai multe restante, atat ca numar - 195.000 -, cat si ca volum - 127 mil. lei (35,2 mil. euro). Pe locul al doilea sunt cardurile de credit, la care s-au acumulat 31.000 de restante, insumand 20 mil. lei (5,5 mil. euro). In cazul finantarilor prin descoperit de cont se inregistreaza 7.000 de datorii neachitate la timp, care insumeaza 4 milioane de lei (1,1 mil. euro). Cele mai putine restante s-au acumulat la creditele ipotecare, acestea totalizand numai 2,7 milioane de lei (0,7 mil. euro). Volumul finantarilor imobiliare este insa si mult mai redus decat al celor de consum.

Numarul debitorilor cu restante curente a ajuns la sfarsitul lui septembrie la 191.000, cu aproape 16% mai multi decat in august. Dintre acestia, aproximativ 28.000 inregistreaza restante curente la cel putin doua banci. Exista insa o persoana care a acumulat restante la noua banci, in timp ce opt debitori au in acest moment datorii neachitate la sapte banci.

Biroul de Credit centralizeaza informatii privind expunerile bancilor comerciale pe clienti individuali (persoane fizice), la sistem participand pana acum 18 banci. Acestea cumuleaza insa peste 95% din piata de retail.

"In cursul acestei luni inca o banca va intra in sistem, participand direct cu informatii pozitive. Pana la sfarsitul lui noiembrie vor mai intra in sistem si alte banci, iar unele dintre cele care participa deja vor trece la faza a doua, care presupune raportarea de informatii pozitive asupra debitorilor", mai spune Epure.

Pana acum o singura banca furnizeaza in sistem si informatii pozitive. Ultima intrare in sistem a unei banci a avut loc in cursul lunii iulie. La sistem participa de asemenea si o societate financiara non-bancara. Totodata, o societate de leasing si doua de asigurari au semnat contractul de participare, iar o societate de telefonie mobila a primit acceptul de principiu pentru intrarea in sistem.

Epure spune ca in prezent poarta discutii pentru afilierea Biroului de Credit la reteaua europeana de institutii similare, numita Accis. De altfel, Biroul foloseste un standard de raportare - Metro 2 - similar cu cel folosit in Europa de Vest, dar si in Statele Unite.

Biroul a emis pana acum peste 2,5 milioane de rapoarte de credit, in mai mult de un an de functionare. Numarul zilnic al interogarilor a inregistrat in septembrie un maxim de 17.000. Astfel, baza de date a Biroului de Credit este interogata lunar, in medie, de peste 300.000 de ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO