Bănci și Asigurări

Romexterra Bank: actionariatul se concentreaza in perspectiva vanzarii

20.04.2006, 00:00 107

Grupul de actionari principali ai Romexterra Bank, din care face parte sindicatul Petrom, condus de Liviu Luca sau societatea Delta Asigurari, la care sindicatul Petrom este actionar, a inceput sa cumpere in ultimele luni pachete de actiuni ale bancii cu intentia de aduna pachetul majoritar de actiuni in vederea vanzarii catre un investitor strategic, afirma surse din actionariatul bancii.

Delta Asigurari a aprobat in ultima Adunare Generala a actionarilor cumpararea de actiuni Romexterra de la persoane fizice si juridice in limita sumei de 1,5 milioane de lei (430.000 de euro). Romexterra nu este listata pe Bursa, astfel ca tranzactiile cu actiuni se incheie la sediile bancii. Delta Asigurari este detinuta de Tabor Limited, societate inregistrata in Cipru si, in timp ce Sindicatul Petrom detine un pachet majoritar. Delta Asigurari a preluat recent de la Romexterra Bank societatea de asigurari Petroas.

Desi detine un pachet de doar 2%, Petrom este unul dintre cei mai mari actionari ai Romexterra.

Negocierile privind vanzarea bancii au inceput de mai mult timp, insa sunt ingreunate de dispersia extrem de mare a actionariatului, care face foarte dificila strangerea unui pachet de peste 50% din actiuni care sa fie vandute unui investitor strategic.

Romexterra are peste 100.000 de actionari, in principal angajati din industria de petrol si gaze, la care se adauga sindicatul Petrom, si companii din industria de petrol si gaze.

Principalul candidat la preluarea Romexterra este banca germana Bayerische Landesbank (Bayern LB). Informatia privind intentia bancii germane de a achizitiona Romexterra a aparut ieri in cotidianul Bursa.

Reprezentantii Romexterra au confirmat interesul unor banci straine pentru preluarea pachetului majoritar, dar nu a dorit sa precizeze identitatea acestora.

Surse apropiate bancii sustin ca de preluarea Romexterra s-au mai aratat interesati portughezii de la Millennium BCP, care au participat la privatizarea BCR, si banca spaniola Banco de Valencia.

Liviu Luca, seful sindicatului Petrom, nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta aceste informatii.

Germanii de la Bayern LB sunt insa cei mai avansati, acestia incepand deja un due-dilligence, un audit in vederea preluarii. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii bancii germane nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.

Actionarii Romexterra urmeaza sa se intruneasca astazi in cea de-a doua convocare a Adunarii Generale a Actionarilor, pe ordinea de zi urmand sa figureze si strategia bancii pentru perioada urmatoare. Conducerea bancii urmeaza sa propuna vanzarea bancii catre un investitor strategic si renuntarea la ideea listarii la Bursa avansata anul trecut.

Actionarii ar mai putea hotari majorarea capitalului social al bancii prin incorporarea rezervelor contabile constituite din profitul pe anul trecut.

Majorarea ar urma sa se realizeze prin cresterea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 la 2,8 lei/actiune si nu prin acordarea de actiuni gratuite.

Romexterra Bank a incheiat anul trecut cu un profit brut de peste 6,2 mil. euro (22,7 mil. lei), in crestere cu 120% in lei fata de profitul obtinut in 2004, potrivit reprezentantilor bancii.

Activele totale ale Romexterra Bank au avansat in 2005 cu 154% comparativ cu anul anterior, ajungand la 289 mil. euro (peste 1 mld. lei).

Romexterra detinea la finalul anului trecut o cota de piata de 0,8% din sistemul bancar dupa valoarea activelor. BCR, cea mai mare banca romaneasca, cu o cota de piata de 25%, a fost preluata anul trecut de austriecii de la Erste, valoarea bancii fiind evaluata in cadrul tranzactiei la 6 miliarde de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO