Bănci și Asigurări

Romexterra se gandeste serios sa se listeze la Bursa

02.07.2003, 00:00 11



Banca de Credit si Dezvoltare-Romexterra va analiza incepand din a doua parte a anului ideea listarii actiunilor bancii pe piata de capital incepand din 2004. Pana atunci va fi finalizata o noua majorare de capital cu aproape 250 miliarde de lei.



"Anul acesta nu mai avem timp sa ne gandim la o listare a actiunilor. Pana undeva in septembrie vom incheia efectiv majorarea de capital, apoi vine sfarsitul anului. Probabil ca de o listare a actiunilor se va putea vorbi incepand de anul viitor. Chiar ne vom gandi serios", a comentat pentru ZF Vasile Ifrim, presedintele bancii.



Pe piata de capital existau zvonuri despre o posibila listare a actiunilor Romexterra inca de acum cateva luni, dar, desi intrebati, este primul comentariu oficial al unui membru din conducere bancii pe aceasta tema.



Actionarii bancii au aprobat la inceputul anului pe langa un plan de investitii pentru 2003 de aproape 90 miliarde de lei (3 mil. dolari) si o majorare a capitalului social, prin aport in numerar, de la 444 miliarde lei la 700 miliarde lei.



Potrivit presedintelui bancii, pe primele sase luni din acest an banca a raportat un profit brut de 100 miliarde de lei (2,5 mil.euro), in conditiile in care au fost efectuate investitii de 0,5 milioane de euro pentru sistemul informatic si in reteaua de sucursale.



Principalele obiective stabilite pentru anul 2003 vizeaza o dublare a activelor bilantiere pana la aproape 6.100 miliarde lei, o crestere a profitul net cu 20%, comparativ cu anul precedent, cifra stabilita fiind de 265 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii se asteapta sa creasca cu 45% comparativ cu anul 2002, respectiv 1200 miliarde lei fata de 828 miliarde lei la sfarsitul anului trecut. Banca are in acest moment 24 de sucursale si agentii, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai deschida alte 5.



Romexterra a inceput din acest an sa se promoveze ca grup financiar, avand in componenta o societate de leasing financiar ( este deja functionala - Romexterra Leasing), o societate de servicii de investitii financiare - Romaxxa Targu-Mures si intentii de a detine o societate de asigurari. Romexterra a fost infiintata in 1993 din initiativa a 1068 fondatori, persoane fizice, salariati din industria gazului metan, cu sprijinul conducerii Societatii Nationale a Gazului Metan - Romgaz. Cu ocazia majorarilor ulterioare de capital social au devenit actionari ai bancii toti salariatii din industria gazului metan, alte persoane fizice si juridice private. Banca s-a dovedit cu timpul atractiva si pentru salariatii din industria petrolului si chiar pentru Societatea Nationala a Petrolului - Petrom care incepand cu 1998 au devenit actionari ai bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO