Bănci și Asigurări

Şase bănci din zona euro nu au îndeplinit cerinţele de capital stabilite de BCE, după ce în 2018 exista o doar o singură bancă. Suntem îngrijoraţi de modelele de business, guvernanţa internă şi riscurile operaţionale ale băncilor

Şase bănci din zona euro nu au îndeplinit cerinţele...

Autor: Mircea Nica

06.02.2020, 00:00 45

Şase bănci din zona euro au scăzut sub standardele de capital stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE), aceasta fiind o dovadă a fragilităţii sectorului bancar european, conform Financial Times.

Andrea Enria, membru al boardului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, susţine că revizuirea capitalului băncilor este destul de satisfăcătoare, însă a atras atenţia asupra îngrijorărilor legate de modelele de business, guvernanţa internă şi riscurile operaţionale ale băncilor. „Aceasta este zona pe care ne vom concentra în perioada următoare“.

Numărul băncilor care nu au îndeplinit cerinţele de capital a crescut anul acesta, în condiţiile în care în 2018 era o singură bancă care nu îndeplinea cerinţele. Această creştere arată că sectorul bancar rămâne sub presiune din cauza ratelor dobânzilor foarte scăzute, a costurilor structurale ineficiente şi a amenzilor pentru abateri. Banca Centrală Europeană nu a dezvăluit care sunt cele şase bănci care nu au îndeplinit cerinţele, dar Andrea Enria a declarat că patru bănci şi-au rectificat situaţia, iar celelalte două bănci au primit ordin pentru a face acest lucru.

El a explicat că băncile trebuie să pună în practică mai multe măsuri pentru a se ajuta singure, precum reducerea costurilor, renunţarea la activităţile neprofitabile şi să ia în calcul eventuale fuziuni.

BCE are în plan o clarificare pe tema fuziunilor între bănci din punctul de vedere al cerinţelor de capital pentru a elimina îngrijorările băncilor.

Pentru prima dată BCE a publicat cerinţele de capital pentru cele 117 bănci pe care le supervizează, cu excepţia celor care au refuzat să fie obiectul unei supravegheri.

"O analiză a modelelor de business au arătat că veniturile semnificative ale instituţiilor se află sub costul de capital. Prin urmare, capacitatea lor de a genera capital organic este blocată şi nu pot emite capitaluri prioprii", a transmis Banca Centrală Europeană.

BCE a crescut cerinţele de capital de la 11,5% la 11,7% după ce autorităţile naţionale de reglementare au ridicat buffer-ul anticiclic pentru a contracara supraîncălzirea sistemului financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO