Bănci și Asigurări

Scăderea activelor diminuează veniturile Marfin Bank

Autor: Liviu Chiru

05.09.2010, 23:49 65

Marfin Bank (fosta Egnatia Bank), filiala locală a grupuluifinan­ciar cipriot Marfin, a obţinut în primul semestru un profitoperaţional (înain­tea deducerii cheltuielilor cu provizioa­ne­le)de 6,7 mil. euro, în scă­dere cu 25% faţă de perioada similară aanului trecut, potrivit da­telor prezentate de grup.
Ciprioţii nu au pu­bli­cat date privind cali­ta­tea portofoliuluide cre­dite sau nivelul chel­tu­ielilor cu provizioanele.
Scăderea profitului ope­raţional a venit în con­diţiile în careveni­tu­rile operaţionale s-au re­dus la 12,4 mil. euro, cu circapatru milioane de euro mai puţin decât în pe­rioa­da similară aanului trecut, pe fon­dul re­ducerii portofoliului de credite.Soldul creditelor aflate în derulare a coborât cu 50 mil. euro sau10% între iunie 2009 şi iunie 2010, până la 449 mil. euro. Activeleau coborât într-un ritm similar la 609 mil. euro.
În schimb, banca a reuşit să îşi con­soli­deze baza de depozite,soldul aces­tora urcând cu aproape 19% în acelaşi in­terval. Pe dealtă parte, banca a înre­gis­trat şi o creştere a cheltuielilorope­ra­ţionale cu 19%, până la 8,8 mil. euro, cu toate că şi-amenţinut reţeaua te­ritorială la acelaşi nivel, de 27 deunităţi.
Grupul Marfin, care a ajuns pe pia­ţa locală prin preluareagrecilor de la Egnatia Bank, deţine în România o ban­că şi osocietate de leasing. În 2009 pe piaţă au circulat in­for­maţiiprivind pier­deri importante în­re­gis­trate de socie­tatea deleasing din cau­za pro­blemelor cu re­cu­perarea sumelor da­to­ratede clienţi.
La începutul aces­tui an, banca a trecut printr-o schimbare demanagement, doi din cei trei conducători exe­cutivi încheindu-şimandatul fără să ob­ţină o prelungire. Din vechea echipă deconducere şi-a păstrat postul de director general adjunct doarCornel Stănescu, venit în 2008 de pe o poziţie similară deţinută laEmporiki Bank.
Ulterior postul de director general al Marfin Bank România a fostpreluat de Doros Ktorides, 52 de ani, care în ul­ti­mii ani adeţinut diferite poziţii în cadrul grupului Marfin, ultima fiind dedi­rector de grup, responsabil de colectarea creanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24