Bănci și Asigurări

Scandalul de prăbuşire a Credit Suisse: Cine sunt principalii acţionari ai băncii elveţiene de 166 de ani, care s-a prăbuşit într-un weekend

Scandalul de prăbuşire a Credit Suisse: Cine sunt...

Autor: Ştefan Stan

20.03.2023, 10:12 1193

Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, care s-a prăbuşit într-un weekend, pune capăt unei istorii de 166 de ani. Într-o acţiune fără precedent, Banca Naţională a Elveţiei a forţat preluarea Credit Suisse de către UBS, banca numărul 1 a Elveţiei, într-o tranzacţie de numai 3 mld. de dolari.  

UBS va plăti astfel aproximativ 0,76 franci elveţieni pe acţiune, cu mult sub preţul de închidere al Credit Suisse, de 1,86 franci elveţieni vineri. 

Conform ultimelor raportări de pe site-ul credit Suisse, principalii acţionari sunt Saudi National Bank, care deţine 10% din acţiuni, Qatar Holding, cu 5%, Olayan Group cu 5% - tot un holding saudit, şi fondul american gigant BlackRock, cu 4,07% din acţiuni. 

Niciun acţionar nu poate avea mai mult de 10%. 

În această tranzacţie pierd şi deţinătorii de obligaţiuni Credit Suisse, care au rămas fără 17 mld. de dolari, ceea ce a declanşat luni dimineaţă un scandal fără precedent pe pieţele financiare. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO