Bănci și Asigurări

Seful de la Allianz-Tiriac crede ca asigurarile de locuinta vor fi putin impulsionate de deductibilitate

18.12.2003, 00:00 13



Deductibilitatea cheltuielilor cu prima de asigurare a locuintei contra cutremurului, care va fi introdusa de la inceputul anului viitor in noul Cod Fiscal, va avea o influenta mica asupra vanzarilor de polite de acest tip, crede Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac.



"Nu sunt foarte optimist ca piata o sa creasca. In primul rand, nu toti salariatii depun declaratii de venit global, astfel incat, procedural, va fi complicata recuperarea acestei sume de la Fisc. Apoi, din cauza scumpirii reasigurarii pentru riscurile de catastrofa pe pietele internationale, aceasta linie de asigurare devine putin profitabila", a explicat Cristian Constantinescu.



Reasigurarea pentru riscul de catastrofa pentru Romania a crescut mult in ultima perioada, pe masura ce riscul producerii unui cutremur este tot mai mare, dar si pentru ca piata reasigurarilor este din ce in ce mai "hard" (adica riscurile sunt mai dificil de plasat) din cauza WTC, a inundatiilor din Europa si a caderii burselor.



"Punctul de cotitura in evolutia pretului la asigurarea de cutremur a fost in 2001, cand marii reasiguratori au reconsiderat probabilitatea producerii unui cutremur major in Romania de intensitate mai mare decat cel din 1977: de la o frecventa de 500 de ani, a fost luata in calcul o frecventa de 80 de ani, astfel pretul reasigurarii s-a multiplicat prin sase",a spus Constantinescu.



Anul trecut, Allianz-Tiriac a scumpit in medie cu 50% pretul politelor de asigurare de locuinte, ca urmare a cresterii pretului reasigurarii.



Constantinescu a spus ca nu poate estima daca va mai creste pretul asigurarilor de locuinta si anul acesta. "Asteptam incheierea negocierilor cu asiguratorii, care sunt in curs", a mai spus Constantinescu.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO