Bănci și Asigurări

Seful Groupama: Prima de asigurare pentru PAID ar trebui majorata cu 25%

14.03.2010, 23:04 54

Prima de asigurare pe care o vor plati proprietarii de locuintedupa introducerea asigurarilor obligatorii, de 10 sau 20 de euro pean, in functie de tipul casei, nu este suficienta pentru acoperireariscurilor si ar trebui majorata cu 25%, considera Denis Rousset,directorul general al Groupama, al treilea jucator din piataasigurarilor.

"Prima ar trebui majorata cu 25%, este rezultatul unui calculactuarial simplu. Trebuie gasit un echilibru intre risc si prima.Alternativa este sa fie introdusa o fransiza", afirma Rousset,precizand ca este vorba de opinia sa personala, nu de pozitiacompaniei pe care o conduce.

Fransiza reprezinta partea din paguba suportata de asigurat incazul producerii riscului. De exemplu, la o fransiza de 100 de euroclientul ar trebui sa achite aceasta suma in cazul producerii uneidaune la locuinta sa.

Asigurarile obligatorii pentru locuinte ar putea intra invigoare in aceasta vara, insa in ultimii ani au fost date mai multetermene de intrare in vigoare care nu au fost respectate. Acestepolite vor fi vandute de PAID (Pool-ul de Asigurare ImpotrivaDezastrelor), o institutie infiintata la sfarsitul anului trecut de13 asiguratori, care au investit 4,6 milioane de euro. Groupama senumara printre fondatorii PAID, alaturi de Astra, Uniqa, Generali,Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe Asigurari, ABCAsigurari, Certasig, City Insurance si Platinum Asigurari (fostaClal). Legea asigurarilor obligatorii a starnit mai multecontroverse, dovada ca liderii pietei de asigurari -Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom, BCR Asigurari - au decis sa nuintre in acest proiect.

Suma asigurata in cazul politelor obligatorii va fi de 10.000 deeuro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.Polita va acoperi riscul de cutremur, inundatii si alunecari deteren.

PAID a inceput deja sa recruteze specialisti in economie si ITpentru a-si incepe activitatea, iar urmatorul pas ar ficontractarea reasigurarii cu bani care ar trebui sa vina de laMinisterul Finantelor. Despre reasigurarea PAID se vorbeste deja demai mult de un an, dar polita nu a fost contractata inca.

Seful Groupama spune ca o alta necunoscuta este modalitatea dedistributie a acestor polite. Asigurarile obligatorii vor fivandute fie de catre companiile membre ale PAID, fie prima deasigurare va fi o taxa platita la autoritatile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO