Bănci și Asigurări

Seful Omniasig: Nu lasam asigurarile auto sa treaca de 75% din business

Seful Omniasig: Nu lasam asigurarile auto sa treaca de 75% din business

Constantin Toma, presedintele Omniasig: Eforturile noastre se vor indrepta spre reviziurea portofoliului auto

08.04.2008, 17:17 19

Omniasig, a doua companie din piata asigurarilor, si-a bugetat pentru acest an o crestere a afacerilor de 30%, ceea ce inseamna ca primele brute subscrise vor trece pragul de 300 de milioane de euro. Presedintele Omniasig, Constantin Toma, estimeaza ca afacerile vor ajunge la 1,15 miliarde de lei (circa 324 de milioane de euro) pana la sfarsitul anului, iar profitul va fi cel putin la nivelul din 2007, de 12 milioane de euro brut.
Anul trecut, circa trei sferturi din afacerile companiei au provenit din asigurari auto Casco si RCA, care au avut subscrieri de aproape 194 de milioane de euro. Primele brute totale subscrise de Omniasig au fost de 265 de milioane de euro, cu 74% peste nivelul din 2006.
"Sutem preocupati sa gasim un echilibru in portofoliu, avand in vedere ca segmentul auto a ajuns la un prag 'delicat', de 75% si nu vrem sa depasim acest nivel. Eforturile noastre se vor indrepta in acest an spre reviziurea portofoliului auto, iar acolo unde rezultatele sunt negative, va trebui sa renegociem cu clientii. Acest lucru ar trebui sa duca la cresterea performantei portofoliului, dar poate si la diminuarea acestuia. Nu-mi permit luxul sa pierd din cota de piata, dar as vrea sa devin mai selectiv", afirma Toma.
Omniasig a obtinut anul trecut un profit tehnic de 6 milioane de euro (20 de milioane de lei) din asigurari auto Casco si o pierdere tehnica de 4,2 milioane de euro (14 milioane de lei) din asigurari de raspundere civila auto (RCA). "Speram sa trecem in curand pe profit la RCA. Cred ca in acest an batalia intre asiguratori se va da pe rezultat, nu pe cote de piata", spune Toma.
Omniasig a ajuns la sfarsitul anului trecut la o cota de piata de peste 12,3%, in conditiile in care valoarea pietei asigurarilor a fost de 2,15 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
"Un alt vector important il va constitui in acest an concentrarea pe asigurari non-auto, cum ar fi cele de incendii, accidente de persoane sau Cargo, care sunt foarte profitabile", explica presedintele Omniasig.
In 2007, compania a inregistrat prime brute subscrise de 103 milioane de lei (30,9 milioane de euro) din asigurari de incendiu si calamitati naturale, in crestere cu 31% fata de 2006.
O dinamica similara a avut-o segmentul asigurarilor de raspundere civila generala, care a ajuns la 13,8 milioane de lei (peste 4,1 milioane de euro), dar si cel al asigurarilor Cargo, unde primele au urcat la 9,4 milioane de lei (2,8 milioane de euro).
Pe clasa asigurarilor de asistenta turistica, afacerile Omniasig au scazut cu 17%, pana la 5 milioane de lei (1,5 milioane de euro), iar pe cea a asigurarilor de aviatie primele s-au diminuat cu circa jumatate, ajungand la 3,5 milioane de lei (peste un milion de euro).
Omniasig face parte din grupul austriac Vienna Insurance, care mai detine sase companii de piata locala: Omniasig Life, Unita, Asirom, Agras, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO