Bănci și Asigurări

Şeful UniCredit susţine ideea preşedintelui Macron pentru tranzacţii paneuropene. În România, UniCredit e în proces de fuziune cu Alpha Bank, de unde va rezulta a treia bancă din piaţă

Şeful UniCredit susţine ideea preşedintelui Macron...

Autor: Ştefan Stan

22.05.2024, 15:02 206

Andrea Orcel, directorul executiv al UniCredit, a salutat sprijinul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru consolidarea sectorului bancar fragmentat din Europa, dar a avertizat că marile tranzacţii transfrontaliere sunt încă departe de a fi realizate, scrie FT. 

Directorii de bănci europene şi factorii de decizie politică au solicitat de mult timp legături mai strânse între băncile de pe continent pentru a le ajuta să concureze mai bine cu rivalii din SUA şi Asia.

Macron a făcut apel la mai multe tranzacţii în acest sector, ca parte a eforturilor UE de a crea o aşa-numită uniune a pieţelor de capital în cadrul blocului, în timpul unui eveniment organizat luna aceasta la Paris pentru a promova sectorul financiar al oraşului.

„Este bine să avem acest angajament din partea unui lider european important”, a declarat Orcel într-un interviu acordat Financial Times, adăugând că ar fi nevoie, de asemenea, de dezvoltarea în continuare a iniţiativelor UE privind uniunea bancară şi uniunea pieţelor de capital pentru a încuraja tranzacţiile transfrontaliere.

„În cazul în care normele nu se schimbă, nimeni nu va fi interesat dincolo de [afacerile] naţionale, deoarece nu poţi face sinergii”.

Săptămâna trecută, Macron a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că băncile europene, cum ar fi BNP Paribas din Franţa, au fost reţinute de incapacitatea lor de a cumpăra rivali străini. Întrebat dacă tranzacţiile transfrontaliere ar putea include preluări de bănci franceze - inclusiv Société Générale, al treilea mare creditor al ţării - el a spus: „Da, cu siguranţă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri