Bănci și Asigurări

Setea de credite pune presiune pe economisire

03.04.2006, 00:00 10

Ritmul anual de crestere al economiilor populatiei a coborat pana la 8% in februarie, cel mai redus nivel din ultimii trei ani. In acelasi timp, creditul neguvernamental a continuat sa accelereze, inregistrand un nou record de crestere, de aproape 39% anual, in termeni reali.

Dobanzile scazute platite la depozitele in lei si ofertele din ce in ce mai atractive pentru finantari au determinat tot mai multi clienti sa isi orienteze fondurile spre consum, eventual cu un imprumut de la banca, in loc sa economiseasca.

Incetinirea continua a economisirii a alarmat si banca centrala, care a hotarat in februarie sa majoreze dobanda de interventie cu un punct procentual, pana la 8,5% pe an si sa incurajeze si piata sa se apropie de acest nivel, prin sterilizari masive. Lucru care s-a intamplat, dobanzile pe piata monetara osciland, cu unele sincope, in jurul nivelului de 8% pe an.

Majorarea a fost transmisa partial si catre clienti, mai multe banci ducand dobanzile pana la niveluri real pozitive, cel putin in comparatie cu inflatia asteptata la sfarsitul anului. Oficialii BNR spera acum ca readucerea dobanzilor la depozite in palierul real pozitiv va reaprinde interesul populatiei pentru economisire, in conditiile in care concurenta acerba a determinat bancile sa ieftineasca tot mai mult creditul.

Dinamica anuala a depozitelor populatiei in lei ale populatiei a cazut brusc in februarie, de la un nivel de aproape 13% in prima luna a anului. Nivelul actual este cu 22 de puncte procentual sub maximul istoric, de 30% cresterea reala anuala, inregistrat in februarie 2005. Incetinirea semnificativa a economisirii a avut loc in contextul in care dobanzile platite de banci la depozite s-au injumatatit in acest interval, coborand de la 11%-12% pe an (in primele luni ale lui 2005) la putin peste 5% pe an, in prezent.

Economisirea este astfel tot mai greu de justificat, in conditiile in care un client poate obtine de la o banca un credit in lei la o dobanda usor mai mare decat cea pe care ar

primi-o pentru sumele depuse la o alta banca.

Pe de alta parte, populatia a continuat sa acceseze tot mai mult depozitele in valuta, care au ajuns in februarie sa marcheze o crestere anuala cu peste 28% (exprimata in euro), cel mai rapid ritm din utimii ani. Dinamica este insa influentata si de baza de comparatie senibil mai mica decat in cazul economiilor in lei.

La sfarsitul lui februarie depozitele populatiei in lei totalizau 17,3 mld. lei (4,98 mld. euro), fata de 3,28 mld. euro (11,42 mld. lei), cat insumau depozitele constituite in moneda straina.

Pe de alta parte, creditul acordat populatiei a continuat sa inregistreze cresteri sensibile, alimentate mai mult de finantarile in lei. Astfel, creditul in lei a crescut numai in februarie cu 5%, mentinand astfel ritmul anualizat la aproape 100%. Creditul acordat in valuta a inregistrat o scadere cu 1,5% (exprimata in lei). Avand in vedere ca leul s-a intarit cu aproape 4% in fata euro in februarie, reiese ca in februarie creditul acordat populatiei a marcat o crestere usoara exprimata in euro.

Creditul neguvernamental in lei a ajuns la un ritm de crestere anual de aproape 70% (in termeni reali), in conditiile in care a plecat de la o baza destul de redusa, in timp ce dinamica componentei in valuta a coborat la 33% anual (exprimata in euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO