Bănci și Asigurări

Setea mare de credite erodeaza din apetitul pentru economisire

01.05.2006, 00:00 8

Creditul neguvernamental in lei a reusit in sfarsit sa depaseasca in volum creditul in valuta, dupa ce a accelerat pana la ritmuri record de crestere in ultimele luni.

La sfarsitul lui martie, soldul creditului neguvernamental in lei era de 33 de miliarde de lei (9,37 miliarde de euro), usor mai mare decat al celui in valuta, de 32,67 miliarde de lei (echivalentul a 9,27 miliarde de euro), potrivit datelor BNR.

Ritmul anual de crestere al finantarilor in moneda locala a accelerat pana la aproape 78%, depasind astfel recordul stabilit in luna precedenta cu aproximativ noua puncte procentuale. Dinamica accentuata se explica insa si prin baza de comparatie redusa. In acelasi timp, finantarile in valuta au continuat sa incetineasca, dinamica (pentru soldul exprimat in euro) coborand la 30% pe an, cu trei puncte procentuale sub nivelul din luna aprilie.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu anuntase inca de la jumatatea lunii trecute ca finantarile in lei au ajuns in martie sa detina ponderea majoritara. Potrivit lui Georgescu, creditul in lei isi va consolida aceasta pozitie in lunile urmatoare, in timp ce ritmul de crestere se va atenua, odata cu majorarea bazei de comparatie.

Creditul neguvernamental a continuat insa sa accelereze, pentru a opta luna consecutiv, ajungand in martie la o crestere anuala de aproape 40% in termeni reali, cel mai inalt ritm din 2004. Dinamica iese din scenariul BNR, care dorea pentru anul acesta o crestere a creditului neguvernamental cu 25%-30% in termeni reali, un ritm considerat sustenabil. Ritmurile asemanatoare de crestere inregistrate in 2004 au atras masuri administrative din partea bancii centrale, care nu se simtea confortabil cu asemenea dinamici, iar pe atunci baza de calcul era mult mai mica. Astfel, desi BNR si-a vazut atins obiectivul de a mari ponderea leului, creditarea este din nou cu acceleratia la podea, iar masurile administrative aflate la indemana bancii centrale sunt utilizate de asemenea aproape de capacitatea maxima. Aceasta accelerare a cererii private vine intr-un moment in care si guvernul isi planifica cheltuieli mai mari, astfel ca lupta BNR cu inflatia se anunta tot mai dificila.

Luna martie a adus o crestere puternica a creditului neguvernamental, de 5%, cel mai bun ritm din ultimii ani. Dinamica a fost alimentata atat de accelerarea creditului in lei, cat si a celui in valuta. Viteza de crestere a creditului in valuta a urcat in martie pana la 2,7% (in euro), cel mai inalt ritm din septembrie trecut, adica dinaintea introducerii normelor BNR care limitau drastic creditarea in devize. Exprimat in lei, ritmul a fost de 3,8%, dupa ce in ultimele trei luni soldul inregistrase scaderi usoare.

Masurile luate de bancile comerciale pentru atenuarea efectelor acestor norme prin majorari de capital si transferul unor credite catre bancile-mama incep astfel sa-si arate efectele. De altfel, bancherii au anuntat inca de la momentul introducerii reglementarilor ca vor face tot ce este posibil pentru a-si proteja o piata "buna". In ultimele luni mai multe banci au reluat creditarea in valuta, iar ofertele tot mai atractive, inclusiv pe zona de retail, arata increderea bancherilor in potentialul acestei piete.

Si creditul in lei a accelerat usor in martie, pana la un ritm de 6,4%, similar cu cel inregistrat in decembrie. De altfel, majoritatea bancherilor aprerciaza ca primul trimestru a fost peste asteptari. Vanzarile au fost de altfel influentate si de perioadele de promotii, care au ajuns sa se suprapuna intre Craciun si Paste.

Setea de creditare a erodat in continuare din apetitul pentru economisire. Depozitele populatiei in lei au stagnat in martie, in timp ce soldul celor in valuta (exprimat in euro) a scazut usor. In aceste conditii, dinamica anuala a economiilor populatiei in lei a continuat sa incetineasca, pana la un nou minim al ultimilor ani, de 6,7%. Pe fondul intaririi leului, si ritmul de crestere al depunerilor in valuta a incetinit cu doua puncte procentuale, pana la 26% pe an, in conditiile in care evolutia cursului erodeaza din randamentul acestor plasamente.

Leul detine ponderea majoritara - aproximativ 60% - in structura depozitelor populatiei, similara cu cea detinuta in totalul imprumuturilor contractate de acest segment de clientela.

Bancherii incearca acum sa profite de intarirea conditiilor de politica monetara ale BNR - care este vadit deranjata de lipsa de interes pentru economisire a populatiei, oferind dobanzi mai bune la depozite. Mai mult, tot mai multe banci au inceput sa-si promoveze produsele de economisire, oferind si rate fixe de dobanda, pe toata perioada de constituire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO