Bănci și Asigurări

Statul nu mai are nevoie de o evaluare a pachetului detinut la BRD

19.05.2004, 00:00 22



Guvernul isi pregateste cadrul legal pentru a putea vinde pachetul rezidual de actiuni pe care il mai detine la BRD prin negociere directa, fara a mai plati un consultant care sa intocmeasca in prealabil un raport de evaluare, asa cum cere legislatia in vigoare.



Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, vanzarea pachetului de 7,3% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale detinute de stat se va putea realiza fara obligatia autoritatilor de a selecta prin licitatie publica deschisa un consultant care sa elaboreze studiul de fezabilitate si raportul de evaluare a bancii. Ceea ce ar insemna ca statul considera ca stie prea bine cat valoreaza actiunile sale la a doua banca de pe piata romaneasca.



Conform Mediafax, actul normativ propus de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala, prevede ca nu va mai fi valabila conditia privind selectarea unui consultant prin licitatie in cazul in care statul mai detine o participatie de sub 10% din capitalul unei banci, daca actiunile respective sunt cotate si tranzactionate pe piata de capital si daca nu exista un contract in vigoare cu un consultant pentru privatizare.



De asemenea, strategia de privatizare va stabili ca pachetul minoritar de actiuni va fi vandut prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.



In ultimii ani, fostul APAPS a vehiculat in nenumarate randuri varianta vanzarii direct pe piata de capital a actiunilor BRD aflate in portofoliul sau, in contextul la fel de numeroaselor dezbateri cu caracter oficial privind nevoia sprijinirii activitatii bursiere.



In cele din urma, Guvernul a hotarat, la sfarsitul lunii martie, ca vanzarea actiunilor detinute de stat la BRD - Groupe Societe Generale, reprezentand 7,3% din capital, se va realiza catre unul sau mai multi investitori, persoane juridice, romane sau straine, prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.



BRD este singura banca la care statul are o participatie sub 10% din capital. Implicarea statului in sectorul bancar ramane insa considerabila prin pachetul de 37% detinut in BCR, cea mai mare banca de pe piata, dar si prin pozitia de actionar unic al CEC, care ramane a patra institutie bancara de pe piata, in ciuda declinului inregistrat in ultima vreme sub presiunea concurentei.



In conditiile legislatiei actuale, comisia de privatizare insarcinata cu vanzarea pachetului rezidual la BRD urma sa selecteze o firma specializata care sa intocmeasca raportul de evaluare.



AVAS urma sa aprobe, la randul sau, la recomandarea comisiei de privatizare, procedura de selectare a firmei de specialitate, criteriile de evaluare a ofertelor si continutul minimal al raportului de evaluare si al dosarului de prezentare.



Legea 83/1997 privind privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar inca prevede ca, indiferent de metoda de vanzare, tranzactia trebuie realizata in baza raportului de evaluare si a studiului de fezabilitate intocmit de o firma specializata, selectata prin licitatie publica deschisa, cu oferte in plicuri sigilate.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO