Bănci și Asigurări

Sumele din conturile curente şi de economii au crescut într-un an cu o treime

Sumele din conturile curente şi de economii au crescut...

Autor: Liviu Popescu

08.10.2015, 00:06 191
Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii august aproximativ 36 mld. lei (echivalentul a 8 mld. euro) în conturi curente şi de economii, în creştere cu aproape o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv un avans nominal de circa 8 mld. lei, ceea ce înseamnă practic că românii se orientează tot mai mult către această formă de economisire în detrimentul depozitelor la termen.
 
Economisirile la ter­men cu scadenţa mai mică de un an au scăzut în ulti­mele 12 luni cu apro­xi­mativ 800 mil. lei şi au ajuns la aproape 55 mld. lei în luna august, potrivit datelor BNR.
 
Analiştii spun că ten­dinţa de creştere a depo­zi­telor overnight, în special conturi curente şi de eco­nomii, este determinată de faptul că aceste depozite, spre deosebire de depo­zitele la termen, sunt mult mai flexibile în condiţiile în care banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi ori­când fără pierderea dobân­zii acumulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO