Bănci și Asigurări

TBI Leasing imprumuta 48,5 mil. euro de la 5 banci

12.09.2007, 17:27 24

TBI Leasing, un jucator din top zece pe piata leasingului, a contractat un credit de 48,5 milioane de euro, in cadrul unei sindicalizari aranjate de Banca Romaneasca, pentru a-si finanta activitatea.
Compania este detinuta de grupuul olandez TBIF Financial Services, care mai opereaza pe piata locala si o societate nebancara specializata in credite de consum, TBI Credit.
La sindicalizarea aranjata de Banca Romaneasca au mai participat Raiffeisen Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Garanti Bank. Finantarea a fost acordata pe o perioada de sase ani. Partile nu au dezvaluit dobanda la care creditul a fost acordat. Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti, spune ca de la inceputul lui 2006 banca a intermediat sindicalizari de 500 mil. euro. Totodata, banca mai are in negocieri sindicalizari de inca 250 mil. euro, completeaza Maragkoudakis.
Fiind o companie independenta, TBI Leasing se finanteaza preponderent prin astfel de credite contractate de la bancile locale. De la inceputul activitatii in 2002 si pana in prezent compania a mai contractat credite de 160 de milioane de euro.
In prima jumatate a anului TBI Leasing a incheiat contracte de finantare pentru 50 mil. euro, iar profitul net s-a ridicat la 1,2 mil. euro.
"Pentru intregul an asteptam un profit net de 2,8 milioane de euro", a spus Florentina Mircea, director general al TBI Leasing. Compania ar trebui sa ajunga pana la sfarsitul anului la 16.000 de contracte de finantare, cu o valoare cumulata de 100 de milioane de euro.
"Este de asteptat ca, pana la sfarsitul anului, valoarea pietei de leasing sa ajunga la 4,2 miliarde de euro. Pentru TBI, un potential foarte mare il reprezinta dezvoltarea leasingului de echipamente si a celui imobiliar", considera Florentina Mircea. In prezent, circa 68% din afacerile companiei sunt reprezentate de finantarile pentru autovehicule, in timp ce leasingul de echipamente reprezinta 29% din portofoliu. Oficialii companiei se asteapta insa ca segmentul de finantari auto sa piarda teren in fata celui de finantari pentru echipamente. Peste 95% din clientii TBI sunt societati mici si mijlocii. Mircea readuce in discutie distorsionarile induse in piata de prelungirea aparent fara limita a perioadei de inregistrare a societatilor nebancare la BNR.
Compania specializata in acordarea de credite de consum TBI Credit a acordat, in primul semestru, credite in valoare totala de circa 40-45 mil. euro, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat Traian Baicu, directorul general al firmei, citat de Mediafax. Compania a obtinut un profit de 500.000 de euro in primul semestru, iar pentru intregul an asteapta un castig de 1,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO