Leul s-a depreciat în a doua jumătate a şedinţei de ieri până în apropierea nivelului de 4,49 lei/euro după ce la jumătatea zilei cursul oficial a urcat la maximul ultimelor cinci luni pe fondul valului de tensiuni de pe pieţele internaţionale generat de eşecul discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi.
Euro a urcat ieri la aproape 4,48 lei/euro, nivel care nu mai fusese atins din luna ianuarie. Moneda europeană s-a depreciat pe pieţele internaţionale, în condiţiile tensiunilor generate de situaţia din Grecia, iar monedele economiilor europene emergente au scăzut şi mai puternic, activele din aceste zone fiind considerate de investitori chiar mai riscante decât cele denominate în euro.
Deteriorarea situaţiei din Grecia, care riscă o intrare în default din cauza relaţiei tensionate cu creditorii internaţionali, a pus capăt unei perioade de acalmie pe piaţa valutară. Cursul variase într-un interval foarte strâns în jurul nivelului de 4,45 lei/euro în ultimele luni.
„Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali vor continua să ofere direcţie cursului de schimb, cu indicatorii tehnici indicând o continuare a mişcării ascendente. O finalizare pozitivă a negocierilor este probabil să întărească leul până spre nivelul de 4,4 unităţi/euro“, consideră analiştii ING .
Şi percepţia asupra riscului suveran al României s-a deteriorat pe fondul situaţiei delicate a Greciei, indicatorul CDS (credit default swap), care reprezintă costul asigurării împotriva riscului de default, urcând la 121 de puncte de bază. Anterior, indicatorul CDS fusese stabil la circa 110 puncte.
Impactul asupra pieţei locale a apărut în contextul în care grupurile financiare de la Atena controlează circa 12% din sistemul bancar local şi au depozite atrase de la populaţie şi companii de peste 4 mld. euro.
Tensiunile de pe piaţa financiară se observă şi în nivelul dobânzilor plătite de stat în contul emisiunilor de obligaţiuni. Randamentul titlurilor pe patru ani a crescut ieri cu 0,4 puncte procentuale.