Bănci și Asigurări

Tinta austriecilor de la Erste este sa faca din BCR cea mai eficienta banca din grup

Tinta austriecilor de la Erste este sa faca din BCR cea mai eficienta banca din grup

Pe 3 septembrie Erste si-a pus logoul langa BCR, la aproape un an de la preluarea controlului

24.09.2007, 18:06 29

Potrivit programului de integrare si dezvoltare a bancii pana in 2009, principalele obiective sunt consolidarea pozitiei BCR pe piata romaneasca, cresterea profitabilitatii, adoptarea practicilor grupului Erste si alinierea proceselor la standardele institutiei austriece.
Costurile de integrare a BCR, parte a programului, se ridica la 140 de milioane de euro, cheltuielile de capital la 120 de milioane de euro, iar provizioanele de risc la 116 milioane de euro.
In acest an, BCR a deschis 55 de unitati, urmand sa isi extinda reteaua teritoriala cu inca 54 de unitati in acest an. Numarul agentiilor si sucursalelor va ajunge la circa 670 pana la sfarsitul anului 2009, comparativ cu 473 de unitati in decembrie 2006.
Printre obiectivele stabilite pentru BCR pentru a doua jumatate a acestui an se numara deschiderea unui birou de management al reclamatiilor (Ombudsman).
BCR mentine obiectivele financiare anuntate anterior, respectiv o crestere a profitului net de peste 40% in intervalul 2006-2009, reducerea raportului cost/venit la 40% in 2009, fata de 55,3% in 2006 si obtinerea unui nivel al rentabilitatii capitalului de peste 35%. "Am pierdut cota de piata in 2006 si am continuat, usor, si in prima jumatate a acestui an. Perioada de pierdere de cota de piata s-a sfarsit", a afirmat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR. El a adaugat ca banca se afla in proces de restructurare, la fel cum s-a intamplat si cu alte institutii de credit preluate de Erste Bank in alte tari.
"Am intreprins un proces masiv de restructurare, la fel cum s-a intamplat si cu alte banci, cu diferenta ca (in Romania - n.r.) nu am preluat o banca cu pierderi, ci una cu o profitabilitate buna", a spus Treichl. La finele anului trecut, BCR avea o cota de piata de 26,2%, iar presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila, a afirmat anterior ca institutia de credit tinteste pentru acest an o cota de piata de minim 26%.
In privinta mediului macroeconomic in care urmeaza sa evolueze BCR, Andreas Treichl crede ca leul ar putea continua sa se deprecieze in acest an, insa tendinta pentru urmatorii ani este de apreciere. "Leul se poate deprecia in continuare in 2007, insa pentru urmatorii ani credem ca se va aprecia fata de euro si dolar", a afirmat Treichl. De asemenea, el spune ca rezervele minime obligatorii impuse de Banca BNR ar putea ramane neschimbate in acest an, existand sanse pentru modificarea acestora in 2008 si 2009. "In Romania exista unele dintre cele mai mari rezerve minime obligatorii din Europa. Nu credem ca se va schimba in 2007. Pot exista sanse sa se schimbe in 2008 si 2009."
Cat priveste deficitul de cont curent, acesta ar putea sa creasca in continuare inca doi ani si sa se stabilizeze ulterior, estimeaza Treichl.
"Nu sunt foarte ingrijorat in ceea ce priveste deficitul de cont curent, pentru ca este finantat de investitii straine directe. Credem ca deficitul de cont curent va continua sa creasca inca doi ani, iar apoi se va stabiliza", a afirmat seful Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO