Bănci și Asigurări

Trei din sapte banci grecesti au avut pierderi

Trei din sapte banci grecesti au avut pierderi
23.03.2010, 23:05 260

Din cele sapte banci cu actionariat elen, patru au terminat anultrecut pe plus, insa castigul acestora a fost cu mult depasit depierderile acumulate de celelalte trei, potrivit datelor calculateconform standardelor locale de contabilitate. Acestea difera uneorisubstantial de cele calculate conform Standardelor Internationalede Raportare Financiara.

Cele sapte grupuri financiare elene prezente pe piata locala auinregistrat anul trecut o pierdere neta cumulata de circa 77 mil.euro (conform standardelor locale de contabilitate), in conditiilein care, la fel ca restul jucatorilor, s-au confruntat cu problemelegate de deteriorarea portofoliilor de credite. In schimb, greciiau reusit sa isi conserve cota de piata dupa active, la circa17%.

Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de Bancpost, cu unminus de 72 mil. euro, banca fiind nevoita sa adopte un plan demasuri dure de reducere a costurilor, care a inclus si inchidereade unitati si disponibilizari de personal. Efectele ajustarii s-auvazut insa in trimestrul al patrulea, cand banca a revenit peprofit. Grupul Eurobank a raportat o pierdere de

8 mil. euro din operatiunile din Romania.

Pierderi considerabile au inregistrat insa si jucatorii alecaror subsidiare locale sunt de talie mica. Emporiki a pierdut 19milioane de euro, iar Marfin 17 milioane de euro. Alpha, Piraeus,Banca Romaneasca, dar si ATE Bank au ramas pe plus, cu un castigcumulat de pana in 33 de milioane de euro.

Doua banci cu actionariat elen - Alpha Bank si Bancpost(controlata de Eurobank EFG) - intra in top 10 dupa activeleinregistrate local, plasandu-se pe locurile patru si respectivnoua, la sfarsitul anului trecut. Piraeus si Banca Romaneasca(detinuta de National Bank of Greece) se plasau in decembrie pelocurile 11 si respectiv 12.

Cota de piata dupa active cumulata la sfarsitul anului trecutera de 17,4% dintr-un total de 78,5 mld. euro, adica 13,6 mld.euro. La nivel agregat, cota de piata a fost relativ stabila, insaaceasta in conditiile in care Alpha Bank a castigat puternic teren,urcand cu aproape un pucnt procentual, la 6,4% din active, in timpce restul jucatorilor au pierdut teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO