Volksbank - Austria, EFG Eurobank şi ATE Bank - Grecia, suntcele trei grupuri financiare europene prezente pe piaţa localăcare nu au promovat anul acesta testele de stres derulate deAutoritatea Bancară Europeană şi au nevoie de capital suplimentarînsumând 930 mil. euro.
Rata capitalului propriu de rang 1 (Core Tier 1 - capitalulraportat la riscul total) înregistrată de cele trei bănci arcoborî până în 2012 sub pragul minim considerat vital de 5% îneventualitatea unei noi recesiuni sau al adâncirii crizeidatoriilor suverane.
Dintre băncile prezente pe piaţa românească, grupul elen ATEBank s-ar afla în cea mai dificilă situaţie în cazul adânciriidatoriilor suverane. Rata capitalului propriu al băncii ar coborîla -0,8% până în 2012 pe baza scenariului testat de autorităţileeuropene, ceea ce înseamnă că banca are nevoie de un capitalsuplimentar de 713 mil. euro pentru a ajunge la pragul minim de5%.
Grecii deţin pe plan local un jucător de talie mică, ATE BankRomânia, care avea active de circa 440 mil. euro la sfârşitulanului trecut şi o cotă de piaţă de sub 0,6%. De altfel, grupulelen intenţionează să vândă subsidiara din România până lasfârşitul anului viitor în cadrul unui plan de restructurare.
Totodată, EFG Eurobank - care controlează Bancpost, a nouabancă locală după active - a obţinut în urma testelor de stres orată a capitalului de rang 1 de 4,6%. Rezultatele se bazează pedatele financiare raportate de grup la sfârşitul anului trecut,indicele urcând la 4,9% dacă sunt luate în considerare şimajorările de capital anunţate până la 30 aprilie 2011.
"Rezultatele nu iau în calcul provizioanele generice aleEurobank EFG, nici măsurile planificate de bancă cu scopul dea-şi reduce riscul. Luând în calcul măsurile ce au fost decise,anunţate şi sunt deja implementate, rata capitalului propriu derang 1, aplicând presupusul şoc sub stresul unui scenariu advers,se cifrează la 7,6%", au declarat reprezentanţii Eurobank.
Printre măsurile de restructurare adoptate de Eurobank senumără vânzarea subsidiarei din Turcia, absorbţia companiei deinvestiţii DIAS şi încheierea unui parnereiat cu austriecii de laRaiffeisen în Polonia. Pe piaţa românească, Eurobank avea lasfârşitul lui 2010 o expunere de 4,55 mld. euro.
La rândul lor, austriecii de la Volksbank au obţinut o rată acapitalului propriu de rang 1 de 4,5% în baza scenariului pesimistcreat de autorităţile europene, faţă de 6,4% la sfârşitul anuluitrecut. Austriecii se află deja într-un proces de restructurare aoperaţiunilor.
Alte trei bănci cu prezenţă locală - Piraeus Bank, Millenniumşi Marfin - au trecut la limită testul de stres, obţinând un nivelal capitalului propriu de bază mai mic de 5,5%.
Dincolo de rezultatele tehnice privind nivelul capitaluluipropriu al băncilor, testele de stres relevă şi expunerile marilorgrupuri financiare pe fiecare ţară în parte, inclusiv expuneriletrecute în categoria "default". În cazul României, cea mai mareexpunere, de peste 20 mld. euro, este înregistrată de austrieciide la Erste, care deţin BCR.