Bănci și Asigurări

Turcii de la Garanti Bank si-au dublat activele in an de criza

28.01.2010, 23:07 68

Garanti Bank, sucursala locala a unuia dintre cele mai marigrupuri financiare din Turcia, aproape si-a dublat activele anultrecut, pana la 830 de milioane de euro, in conditiile in care aplecat totusi de la o baza de comparatie redusa.

In timp ce majoritatea bancilor s-au concentrat pe atragerea defonduri de la clienti pentru a-si echilibra bilanturile, turcii auapasat acceleratia pe partea de vanzare de imprumuturi. Soldulcreditelor acordate a urcat la 550 de milioane de euro, de la 350de milioane de euro la sfarsitul lui 2008.

Murat Atay, aflat la conducerea operatiunilor bancii dinianuarie anul trecut, spune ca dezvoltarea afacerilor a fostsustinuta de capacitatea Garanti de a se adapta la conditiilepietei si de oferta specializata pentru diferite categorii declienti, precum angajatii din sectorul public.

"Intentionam sa aplicam aceeasi politica si in 2010, an in carene asteptam la o continua dezvoltare pe piata bancara din Romania",spune Atay.

Grupul Garanti, controlat de holdingul turc Dogus si gigantulamerican GE Money, este in plin proces de a obtine o licentabancara in Romania, in prezent afacerile fiind derulate in formatulunei sucursale, care functioneaza in baza pasaportului financiareuropean. Americanii de la GE Money detin pe plan local si treiinstitutii financiare nebancare, care functioneaza insa subbrand-ul sau, avand deja proiecte comune cu sucursala bancara. Garanti Bank a ajuns anul trecut la o retea de 51 de unitatiteritoriale, cresterea fiind totusi incetinita dupa o expansiunerapida in 2007-2008. Banca opereaza 80 de ATM-uri si o retea de4.800 de POS-uri, in conditiile in care cardul de credit "BonusCard" este un "produs vedeta" utilizat pentru atragerea de clienti.Cardul vine cu un program de fidelitate, clientii beneficiind debonusuri pentru platile la comercianti, dar inglobeaza sitehnologia contactless, care permite realizarea de plati de micavaloare intr-un timp foarte scurt.

Portofoliul de clienti s-a triplat anul trecut, Garanti ajungandla aproape 150.000 de clienti.

Turcii au redus luna aceasta dobanzile la creditele cu ipotecain euro cu pana la 1,8% si au lansat o campanie pentru finantariledestinate liber profesionistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24