Bănci și Asigurări

Un leu mai tare si dobanzi in scadere. Tabloul unui an electoral

05.01.2004, 00:00 11



O depreciere a leului fata de euro ceva mai mica decat anul trecut, o influenta mare inca a fluctuatiilor raportului euro/dolar pe pietele externe, o continuare a scaderii dobanzilor, dar cu un ritm mai mic si mult mai bine controlat. Cam asa arata in mare tabloul pietei valutare pentru acest an vazut de dealerii si trezorerii unora dintre cele mai active banci.





Adrian Parvulescu, arbitrajist sef BCR



Evolutia cursului de schimb al monedei nationale va depinde anul acesta de cel putin trei factori: de evolutia raportului euro/dolar pe pietele externe, de ponderea pe care moneda europeana o va detine in cosul valutar la care se va raporta banca centrala si, nu in ultimul rand, de tinta de inflatie vizata si de cat de mult se va dori utilizarea paghiei "curs de schimb" pentru atingerea unor anumiti indicatori macroeconomici. Cred ca trendul crescator pe care a intrat euro in ultima parte a anului trecut va continua si in prima parte a acestui an, dar nu pentru mult timp. Normal ar fi ca dolarul sa inceapa sa recupereze din terenul pierdut. Referitor la dobanzi, nu vad o fortare in jos a acestora mai repede de sfarsitul primului trimestru, mai ales ca s-a dovedit ca piata nu s-a obisnuit cu dobanzi joase. Mai mult, tinand cont ca cererea pentru creditul de consum este inca ridicata, mentinerea dobanzilor la credite la nivele usor mai ridicate este chiar bine venita.





Cristian Ditescu, senior dealer LA ABN Amro Bank



Cum va evolua cursul de schimb al leului? Incertitudinea legata de evolutia raportului euro/dolar pe pietele externe isi va spune cuvantul si anul acesta asupra cursului de schimb al leului fata de cele doua valute de referinta. Desi pragul de 1,3 dolari pentru un euro nu mai pare in acest moment atat de departe, cred ca sansele ca dolarul sa-si mai revina sunt mai mari. Este normala o corectie, in favoarea monedei americane, dupa cresterea euro inceputa in septembrie anul trecut. Desi e greu de facut estimari valorice, mergand pe o inflatie 10,5-11% si plecand de la premiza ca aprecierea leului fata de cosul valutar se va situa, cel putin dupa primele declaratii oficiale, in jur de 2% atunci deprecierea leului ar putea fi anul acesta mai aproape de 8,5-9%. Dobanzile? Cel putin pana in februarie nu vom asista la modificari vizibile in politicile de dobanzi ale bancilor, dar apoi, odata cu scaderea inflatiei, este posibil sa vedem intrarea pe un trend descendent a acestora. Totusi ritmul de scadere va fi mult mai atent controlat decat anul trecut pentru a se evita impresia de inconsecventa in politica monetara a bancii centrale.





Dragos Balaci, dealer Banc Post



Daca ponderile celor doua valute - euro si dolarul - in cosul valutar se vor modifica, in favoarea euro, atunci este posibil ca anul acesta sa vedem o fluctuatie mai mare a cursului leu/dolar. Oricum cred ca in prima jumatate a anului expunerile proprii ale bancilor pe piata valutara vor continua sa se mentina mici, o volatiliate ridicata urmand sa se inregistreze insa in perioada de repatriere a profiturilor. Pe partea de politica monetara, dobanzile ar trebui sa inceapa sa scada din martie-aprilie, sa vedem o diminuare a diferentei dintre dobanzile platite de banca centrala si cele platite de Ministerul Finantelor la titlurile de stat. Ca exemplu, dobanda de sterilizare a surplusului de lichiditate de pe piata monetara ar putea ajunge la sfarsitul anului la 15%.





Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank



Un cuvant greu de spus asupra evolutiilor de pe piata valutara interna il va avea si in 2004 raportul euro/dolar. Cred insa ca euro se apropie de varf, deci cu alte cuvinte dolarul va incepe sa-si revina. Nu vad o depasire a pragului de 1,35 dolari pentru un euro anul acesta.Cum vor evolua cursul de schimb leu/euro si leu/dolar depinde fara indoiala de politica bancii centrale. Anul acesta este foarte putin probabil ca banca centrala sa mai cumpere valuta de pe piata valutara la fel ca in anii precedenti, si asta cu atat mai mult cu cat nu vad nimic care sa imbunatateasca deficitul comercial, deficit care in cele din urma va duce la presiune pe cursul de schimb. Totusi, cred ca deprecierea leului fata de cosul valutar va fi in 2004 ceva mai mica decat in 2003, poate undeva in jur de 6%. Referitor la dobanzi cred ca acestea vor intra pe un trend descendent, dar nu mai repede de sfarsitul lui aprilie. Oricum scaderea va fi graduala si mult mai bine controlata, pentru a se evita situatiile de anul trecut. La sfarsitul anului, dobanda de interventie a bancii centrale, care este considerata de fapt dobanda de referinta pentru piata monetara, s-ar putea situa in jur de 15,5-16%.





Mitica Calaigiu, dealer HVB Bank



Pe piata valutara, incertitudinea va fi si anul acesta la fel de mare ca si anul trecut, asa ca este destul de greu de facut previziuni. Mai ales ca si anul trecut multe dintre previziunile si estimarile initiale au fost depasite. Mai mult, pe langa miscarile raportului euro/dolar sa nu uitam ca anul acesta este an electoral, deci vorbim de un an atipic din punct de vedere al politicilor de curs si monetare aplicate de autoritati. Cred insa ca dobanzile vor continua sa scada, mai ales din a doua parte a anului. Probabil ca dobanda de interventie a bancii centrale ar putea sa ajunga spre 17-18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO