Bănci și Asigurări

Un plus de 700-800 mil. $ la rezervele valutare este de ajuns pentru 2003

24.04.2003, 00:00 16

Un plus de 700-800 mil. $ la rezervele valutare sunt de ajuns pentru 2003
Banca Nationala a Romaniei(BNR) nu intentioneaza sa isi creasca rezervele valutare cu acelasi pas ca si anul trecut, in jur de 2 mld.$, dar acestea vor creste in 2003 cu acelasi ritm cu care vor spori importurile, in jur de 10%.
"Estimez ca la sfarsitul anului rezerva valutara va fi mai mare cu 700-800 de milioane de dolari fata de anul trecut. Asta nu inseamna ca nu vom realiza cumparari de pe piata valutara - si asta probabil ca se va intampla mai mult in perioada verii - deoarece serviciul datoriei publice se ridica undeva la doua miliarde de dolari", a afirmat ieri intr-o conferinta de presa in care a fost prezentata politica monetara a BNR pentru acest an,  guvernatorul Mugur Isarescu.
In prezent, rezervele valutare se ridica la aproximativ sase miliarde de euro si corespund unei acoperiri de aproape 5 luni de import. Guvernatorul a aratat ca majorarea rezervei valutare s-a realizat cu costuri substantiale, dar a precizat ca era absolut necesara pentru castigarea credibilitatii externe a Romaniei. Astfel, pierderile operationale ale bancii centrale rezultate, in principal, din politica de sterilizare pe care a aplicat-o mai intensiv in ultimii ani, s-au ridicat, anul trecut, la aproximativ 7.000-8.000 de miliarde de lei.
Anual, Banca Nationala "sterilizeaza" aproape trei miliarde de dolari, din care un miliard de dolari prin rezervele minime obligatorii impuse bancilor comerciale si doua miliarde de dolari prin depozite atrase de pe piata monentara.
Companiile straine si-au repatriat profiturile si investitiile directe au scazut
Potrivit lui Isarescu, exista semnale ca firmele straine nu au reinvestit in acest an profiturile obtinute. In lunile martie si aprilie s-a observat, direct pe piata valutara, o crestere a repatrierilor corespunzatoare incheierii anului fiscal. Mai mult, investitiile directe din 2001 au fost superioare celor din 2002.
Guvernatorul a amintit ca bondurile romanesti au suferit o usoara descalificare la inceputul razboiului din Golf. El explica aceasta atitudine prin existenta unei "mari neincrederi" in economia romaneasca.
"Exista inca o perceptie negativa despre Romania, fiind caracterizata ca o tara in reforma institutionala, cu birocratie si coruptie", a spus Isarescu.
BNR apara instrumentul de plata.
Guvernatorul BNR a amintit si cazul SNP Petrom, aratand ca banca centrala nu intervine intr-un anumit conflict si nu are in vedere un singur caz, ci apara un instrument de plata. Guvernatorul este de parere ca acolo unde exista frauda, "actiune criminala", trebuie pedepsita in mod exemplar, asa cum se intampla in tarile civilizate.
La sfarsitul saptamanii trecut bancherii au cerut insistent bancii centrale sa se implice in rezolvarea cazului Petrom, respectiv nerecunoasterea unor bilete la ordin emise , in cazul Medintiu, de catre Petrom Arad. Pagubele aduse celor 13 banci implicate in aceasta poveste este de aproape 200 milioane de dolari.
Isarescu si-a exprimat speranta ca instantele de judecata isi vor face datoria, avand incredere ca cei vinovati vor fi adusi in fata justitiei.



Apreciere a leului in termeni reali de 4%
Aprecierea leului in raport cu un cos valutar format in proportie de 40% din dolari si 60% din euro va fi in acest an in jur de 4% sau, cu alte cuvinte, cu patru puncte procentuale sub rata inflatiei, estimata in 2003 la 13-14%, a afirmat ieri Mugur Isarescu, guverantorul BNR.
"Incercam o depreciere cu 4% mai mica decat inflatia pe acest an. Cursul de schimb fata de cosul euro/dolar se afla, in acest moment, acolo unde ne-am propus", a spus Isarescu.
Guvernatorul a explicat ca deprecierea mai accentuata din ultimele doua luni a avut loc pe fondul unei stationari a leului, pana in luna martie. Astfel, in primele doua luni ale anului, leul avea o apreciere in termeni nominali, in timp ce aprecierea reala reprezenta jumatate din tinta propusa de Banca Nationala pentru acest an.
De la inceputul anului deprecierea leului in raport cu cosul euro/dolar este de 2,66%.
Isarescu a atras atentia ca de acum incolo banca centrala va fi prezenta mai putin pe piata valutara, prin interventii de cumparare sau de vanzare de euro, lasand piata sa isi gaseasca echilibrul singura.
"Pentru piata valutara, Banca Nationala a fost de lungul timpului intai dadaca, apoi mamica, apoi mama care se interesa doar prin telefon, dar acum este doar indrumator", a comentat Isarescu, adaugand ca aceasta politica poate fi tradusa si printr-o maturizare a BNR.
Pe piata interbancara sedinta de tranzactionare de ieri a fost destul de agitata, de altfel la fel ca toate celelalte din aceasta saptamana.Primele tranzactii s-au facut la 36700/36730, dar imediat in piata au fost lansate ordine mari de vanzare, cotatiile cazand pana spre 36480/36510. De la acest nivel s-a reluat trendul ascendent si la inchidere ultimele tranzactii se faceau la 36540/36570. Banca Nationala a calculat un curs de 33350 lei pentru un dolar, respectiv 36.543 lei pentru un euro.
Pe piata momentara dobanzile au deschis la 16/19% pe an si au coborat pana la un minim de 10-14%. Ultima zi de rezerva a facut ca spre finalul zilei dobanzile sa urce inapoi spre 16/20%. BNR a atras de la banci 730 miliarde de lei pe o perioada de o luna dobanda maxima platita fiind de 18,45% pe an. Initial s-a incercat steriliarea pietei de 3.700 miliarde de lei.



Previziunile BNR pentru acest an
- continuarea cresterii economice (5,2%) sustinute de exporturi si investitii;
- continuarea procesului de dezinflatie:  obiectivul de inflatie exprimat prin indicele pretului de consum pentru 2003 de 13-14% (dec./dec.) sub nivelul ratei inflatiei de 17,8% din 2002;
- deficitul de cont curent: 4,3% din PIB, pa baza cresterii exporturilor s importurilor cu 9% si respectiv 12,5%; finantarea autonoma substantiala;
- politica fiscala prudenta (tinta de deficit fiscal 2,65% din PIB);
- mentinerea datoriei publice si public garantata in limite controlabile (aproximativ 30% din PIB);
- privatizarea celei mai mari banci din sistemul bancar: Banca Comerciala Romana;
- continuarea consolidarii accesului pe pietele internationale de capital;
- imbunatatirea ratingului de catre Standard&Poor's la BB-;
- trecerea la euro ca moneda de referinta incepand cu 3 martie 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO