Bănci și Asigurări

Uniqa Group detine oficial 27% din Astra

13.06.2005, 19:03 24

Tranzactia prin care grupul austriac Uniqa a achizitionat saptamana trecuta un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari, pentru suma de 10 milioane de euro (361,7 mld. lei), a fost finalizata, a anuntat Astra.

Marti seara, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) blocase decontarea tranzactiei, pe motiv ca pachetul de titluri vandut de Nova Trade, actionarul majoritar al Astra, face obiectul unui proces in justitie (procesul a fost intentat de SIF Banat-Crisana, actionar minoritar al Astra, care contesta o majorare de capital operata in 2003). CNVM avertizase in acel moment ca decontarea va fi blocata pana cand grupul austriac va declara in scris ca a luat cunostinta de situatia pachetului de actiuni vizat. Oficialii Astra nu au precizat daca Uniqa a prezentat catre CNVM un astfel de document, ci doar au precizat ca tranzactia a fost finalizata. Reprezentantii Uniqa nu au putut fi contactati.

Grupul Uniqa s-a aratat interesat de piata romaneasca o data cu publicarea raportului financiar pe 2004, cand a aratat ca extinderea pe pietele din Romania si Bulgaria va avea ca principal obiectiv dezvoltarea produselor de tip bancassurance. Uniqa are in prezent un acord de cooperare cu Raiffeisen, prin reteaua careia isi vinde produsele in Slovacia, Cehia, Polonia, Croatia si Ungaria.

Uniqa a raportat pentru 2004 prime subscrise pe grup in valoare de aproape 3,6 mld. euro si un profit net de 120 mil. euro.

Astra Asigurare Reasigurare este cotata la categoria baza a bursei electronice Rasdaq si are in acest moment o capitalizare bursiera de circa 37 mil. euro (1.340 mld. lei). Recent, compania a anuntat o majorare de capital pana la 1.944 mld. lei (53,7 mil. euro). Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, detinea inaintea tranzactiei cu Uniqa 94,6% din capitalul social al asiguratorului. Cea mai mare pondere in portofoliul Astra o detin asigurarile auto. Compania a incheiat anul trecut cu prime brute subscrise totale de peste 48 de milioane de euro. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO