Bănci și Asigurări

Unita isi va majora capitalul cu maximum 5 milioane de euro

16.03.2006, 00:00 15

Unita, societate de asigurari membra a grupului austriac Vienna Insurance (fost Wiener Staedische), isi va majora capitalul social cu maximum 5 mil. euro in cursul acestui an, pana la aproape 28 mil. euro.

Tot in acest an, Vienna Insurance va realiza o majorare de capital de pana la 10 mil. euro la Omniasig, parte a grupului austriac.

"Ne vom majora capitalul cu cateva milioane de euro, cel mult cinci milioane, pentru ca atunci cand cifra de afaceri creste, este nevoie de suplimentarea capitalului social", spune Dan Odobescu, presedintele Unita.

Asiguratorul a incheiat anul trecut cu subscrieri de peste 71,5 mil. euro (258,9 mil. lei), in crestere cu 62% in euro fata de 2004. Rezultatul financiar al companiei a fost usor peste zero anul trecut, dupa ce in 2004 Unita a raportat o pierdere de peste 1,4 milioane de euro (5,8 milioane de lei).

Si pentru acest an presedintele companiei estimeaza un rezultat financiar pozitiv.

Odobescu, care a preluat conducerea companiei in 2004, spune ca planurile sale la Unita sunt pe termen lung. Pentru 2006, acestea includ cresterea cifrei de afaceri cu circa 30% si inchiderea mai multor filiale ale societatii de asigurari.

"In acest an nu vom deschide filiale, ci dimpotriva, vom inchide unele, deoarece nu sunt rentabile", a explicat presedintele Unita, fara a preciza cate unitati teritoriale vor fi inchise.

In prezent, Unita are 180 de unitati teritoriale.

Vienna Insurance mai controleaza societatea de asigurari agricole Agras, la care Unita detine 75% din actiuni, si societatile Omniasig Life (asigurari de viata) si Omniasig Addenda (asigurari de sanatate), care fac parte din grupul Omniasig. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a retras la inceputul lui februarie autorizatia de functionare a Omniasig Addenda, deoarece capitalul social al societatii nu a fost majorat potrivit normelor Comisiei.

Referitor la planurile de expansiune ale grupului austriac pe piata romaneasca, presedintele Unita spune ca austriecii ar putea sa mai cumpere o societate de asigurari. O posibila tinta de achizitie ar fi BCR Asigurari.

"Wiener Staedische lucreaza cu Erste (care a preluat BCR la sfarsitul anului trecut - n. red.) in toate tarile in care activeaza. Erste nu se ocupa de asigurari si pastreaza doar divizia de asigurari de viata din grupurile financiare pe care le detine (asa cum este BCR - n. red.). Totusi, este posibil ca in Romania sa faca un experiment si sa pastreze si divizia de asigurari generale, BCR Asigurari", spune Odobescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO