Bănci și Asigurări

Van Groningen, Raiffeisen: Ma ingrijoreaza cresterea costurilor de finantare

Van Groningen: Ma ingrijoreaza cresterea costurilor de finantare

Steven van Groningen se declara convins ca va face profit si in 2009, in ciuda cresterii provizioanelor

04.03.2009, 18:19 44

Obiectivul principal al BNR pare a fi in ultima perioada mentinerea unui curs de schimb cat mai stabil, iar cat timp exista presiune pe leu nu ne putem astepta la o dobanda mai joasa, afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

El a comentat astfel problema dobanzilor mari la creditele in lei, peste cele la imprumuturile in euro, a caror scumpire o explica prin cresterea primei de risc la finantarile pe care bancile locale le obtin din strainatate. "Prima de risc pentru Romania a crescut la aproape 7%. Trebuie gasite solutii pentru imbunatatirea perceptiei de risc, pentru ca aceasta este cea mai mare problema cu care ne confruntam, si astfel creditul va deveni mai accesibil. Practic nu se pune problema de a gasi finantare, dar ma ingrijoreaza costurile mari pentru Romania".
El admite ca incetinirea activitatii de creditare a fost determinata de cresterea costului creditelor, pe langa incertitudinile care marcheaza apetitul pentru indatorare atat al persoanelor fizice, cat si al companiilor. In acelasi timp, majorarea dobanzilor la creditele in sold a inceput sa antreneze cresteri ale creditelor neperformante. La sfarsitul lui 2008 ponderea acestora a trecut de 3% din portofoliul Raiffeisen, iar tendinta este de crestere asa cum se intampla in intreg sistemul bancar.
"Nu ascund ca in trimestrul IV am inregistrat o crestere mai mare decat in restul anului. Daca leul slabeste, are un impact si la nivelul creditelor neperformante", afirma Van Groningen. El spune ca inca este dificil de analizat ce se intampla, avand in vedere ca din cauza cresterii cursului este posibil ca unii clienti sa fi platit mai putin la o rata fara sa stie si astfel au devenit automat restantieri.
Implicit, aceste evolutii impun majorarea provizioanelor. "Evident, vom avea o crestere destul de importanta", spune seful Raiffeisen.
La 31 decembrie 2008, Raiffeisen Bank avea in sold credite de 1,155 mld. euro acordate pentru peste 100.000 de companii, peste 1,28 mld. euro pentru clienti persoane fizice si 242 mil. euro pentru sectorul public.
Van Groningen refuza sa avanseze vreo tinta de crestere a profitului sau a creditelor pentru 2009, afirmand ca banca se va concentra pe "indicatorii de sanatate", cum este raportul cost/venituri. Acesta a continuat sa scada in 2008 pana la 54% fata de 64% in 2007, desi reteaua a fost extinsa cu 120 de unitati, pana la peste 550. "Este un indicator foarte important care ne va ajuta sa facem fata anul acesta."
Cheltuielile cu personalul si cele administrative au crescut anul trecut cu 12%, in timp ce venitul net din dobanzi a crescut cu 23%, pana la 245 mil. euro, iar venitul din comisioane a urcat cu 27%, la 246 mil. euro.
Van Groningen spune ca in 2009 cheltuielile ar putea scadea in continuare prin renegocierea chiriilor pentru agentii, precum si datorita scaderii numarului de angajati in conditiile in care costurile cu personalul reprezinta circa jumatate din costurile totale, iar numarul celor care pleaca "natural" a inceput sa depaseasca angajarile. La sfarsitul lui 2008, banca avea circa 6.800 de salariati, seful Raiffeisen anticipand un numar mai mic pentru 2009.
 
Stepic: Nu vom retrage niciun ban din Romania
 
Exceptand dividendele de 11,8 mil. euro primite in 2008, Raiffeisen International (banca-mama a Raiffeisen Bank Romania) nu a retras si nu va retrage niciun ban din Romania, sustine Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International si presedinte al Consiliului de Supraveghere al Raiffeisen Bank Romania. "Vom asigura suficienta lichiditate si capital pentru ca Raiffeisen Bank Romania sa-si atinga toate obiectivele. Deoarece in Romania nivelul creditelor depaseste cu mult nivelul depozitelor atrase, Raiffeisen International sustine activitatea de creditare a subsidiarei sale cu linii de finantare", afirma Stepic.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO