Bănci și Asigurări

Vanzarea RBS Bank ar putea fi finalizata pana in septembrie

Vanzarea RBS ar putea fi finalizata pana in septembrie

Peter Weiss, directorul general al RBS Bank Romania: Portofoliul a ramas stabil fata de inceputul anului, dar strategia noastra nu a fost niciodata concentrata pe dimensiunea activelor administrate.

02.07.2009, 00:00 74

RBS Bank, filiala locala a grupului Royal Bank of Scotland - care s-a confruntat cu pierderi severe anul trecut si a fost nevoit sa apeleze la ajutorul guvernului britanic - ar putea sa aiba un nou proprietar pana la inceputul toamnei.

"Procesul este in curs si am putea sa avem vesti in cursul trimestrul al treilea", spune Peter Weiss, directorul general al RBS Bank Romania.
Initial, el estimase ca procesul de vanzare ar putea fi incheiat pana la sfarsitul anului. Acum, perspectivele sunt mai optimiste, astfel ca pana la sfarsitul acestui trimestrului ar putea fi selectat un cumparator potential preferat, sau tranzactia ar putea fi chiar finalizata.
Seful RBS Romania nu a dorit sa comenteze pe marginea informatiilor aparute in piata in saptamanile anterioare, privind potentiali cumparatori pentru banca. Numele cele mai vehiculate pe piata sunt gigantul german Deutsche Bank, grupul elen National Bank of Greece sau cipriotii de la Marfin Bank.
 
Ajusteaza planurile de crestere
Weiss spune ca evolutia bancii in primul semestru a fost multumitoare, insa planurile de crestere au fost ajustate, in actualul context de piata dificil.
"Portofoliul a ramas stabil fata de inceputul anului. Dar strategia noastra nu a fost niciodata concentrata pe dimensiunea activelor administrate", spune Weiss. Potrivit datelor publicate de BNR, RBS Bank avea la sfarsitul anului trecut active de 2,29 miliarde de euro, corespunzatoare unei cote de piata de 2,9%. Astfel, banca era a 12-a din sistem in functie de valoarea activelor. Datele raportate la BNR privesc doar bilantul local, neincluzand si expunerile inregistrate la filiale din strainatate ale grupului.
RBS avea in decembrie fonduri proprii in valoare de 272 de milioane de euro, corespunzator unei cote de 3,3% din fondurile proprii cumulate ale bancilor locale.
Britanicii de la RBS au anuntat la sfarsitul iernii un plan de restructurare menit sa ii readuca pe profit, in cadrul caruia vor sa renunte la subsidiarele din 16 piete. Filiala din Romania, obtinuta in urma achizitiei din 2007 a grupului olandez ABN Amro, a fost inclusa pe aceasta lista. In cursul lunii trecute, grupul elen Eurobank EFG, actionarul majoritar al Bancpost, a achizitionat pachetele minoritare de actiuni detinute de cele cinci SIF-uri, tranzactiile evaluand banca la 365 de milioane de euro, respectiv aproape de valoarea activului net detinut. Weiss spune insa ca este dificil de facut evaluarea unei banci in prezent pe baza bilantului.
"Valoarea bilantului este influentata de politica de provizionare. Este greu de facut o evaluare a unui bilant daca nu te uiti cu atentie in bucataria bancii." El considera ca RBS ar fi mai interesanta pentru un cumparator care ar dori sa dezvolte atat operatiunile de corporate banking, unde banca are traditional o pozitie puternica, cat si pe cele de retail.
"Evaluarile nu mai sunt la fel ca anii trecuti, dar nici cum erau acum sase luni."
RBS Romania a lansat operatiuni de retail in 2004, insa s-a concentrat pe segmentul clientilor cu venituri mari, evitand concurenta puternica din sectorul de mass-market. Modelul de business a fost de asemenea diferit, banca preferand sa utilizeze o forta mobila de vanzari, in timp ce reteaua teritoriala a ramas relativ redusa.
Potrivit unor date publicate de grupul britanic RBS, filiala locala avea in portofoliu in primavara finantari corporate de circa un miliard de euro, plus credite pentru persoane fizice insumand aproximativ 663 de milioane de euro.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO