Bănci și Asigurări

Vânzările de credite noi în lei pentru consum, la cel mai ridicat nivel de după criză

Vânzările de credite noi în lei pentru consum, la  cel mai ridicat nivel de după criză

Autor: Liviu Popescu

12.11.2015, 00:07 707

Băncile au acordat în primele nouă luni din acest an credite în lei pentru consum în valoare de 11 mi­liarde de lei (echivalentul a 2,5 mi­liarde de euro), cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani încoace. Compa­rativ cu nivelul atins în perioada ianuarie-septembrie 2014, vânzările de credite în lei de consum sunt mai mari cu 3 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

„Creşterea încrederii consuma­to­rilor în economie pe fondul avan­sului venitului disponibil a revigorat apetitul pentru achiziţii de bunuri de folosinţă îndelungată şi a impul­sio­nat cererea pentru credite de con­sum. Ratele de dobândă la minime istorice pentru leu, precum şi perspectivele de a rămâne la niveluri similare pentru încă cel puţin un an, ar trebui să menţină con­diţiile fa­vo­rabile pentru credi­tare în perioada următoare“, a expli­cat Ciprian Das­călu, economistul-şef al ING Bank.

În luna septembrie, vânzările de credite noi în lei pentru consum s-au ridicat la 1,1 miliarde de lei, faţă de un nivel de 1,3 miliarde de lei în luna prece­dentă.

Costul mediu de finanţare pe acest segment a fost în luna octom­brie de 10,9%, în urcare cu aproape un punct procentual faţă de dobânda anuală efectivă medie din luna august.

Împrumuturile acordate pentru achiziţia de locuinţe în primele nouă luni din acest an au cumulat 7 mi­liarde de lei (1,6 miliarde de euro), cu 3 mi­liarde de lei mai mult faţă de pe­rioada corespun­zătoare a anului trecut.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO