Bănci și Asigurări

Varful vanzarilor de polite RCA ramane sfarsitul anului

04.01.2008, 19:15 18

Desi piata asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie a fost liberalizata de cativa ani buni, iar politele sunt valabile un an aniversar, nu calendaristic, sfarsitul de an reprezinta in continuare un varf de vanzari pentru asiguratori, dar si un varf de cheltuieli, avand in vedere toate promotiile lansate pentru a atrage cat mai multi clienti si preturile reduse in raport cu daunele generate de aceste polite.
"E clar ca perioada decembrie-ianuarie va ramane un varf de vanzari si anul acesta, dar si in anii urmatori. In fiecare an se aplatizeaza circa 10-15% din curba vanzarilor", spune Catalin Stroe, director de vanzari la Asirom, companie care in 2006 a fost liderul pietei asigurarilor RCA din punctul de vedere al vanzarilor. El spune ca Asirom se asteapta in aceasta campanie la o crestere de 30% a primelor brute subscrise din RCA.
"Sfarsitul de an va ramane un varf de vanzari pentru ca dispersarea acestora depinde de numarul de masini noi care intra pe piata. Am estimat mai demult ca aceasta situatie ar putea dura in jur de 10 ani", afirma Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, una dintre cele mai mari companii de pe piata. Cresterea estimata de el in aceasta campanie este de 10-15%.
Pe langa multi clienti, campania de iarna le aduce asiguratorilor si cheltuieli foarte mari, atat cu diferite promotii, cat si cu sumele platite brokerilor si agentilor. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, a avertizat recent ca aceste cheltuieli ar putea afecta solvabilitatea asiguratorilor, lucru care ar necesita noi majorari de capital.
In cazul unor companii, comisioanele platite intermediarilor pentru vanzarea de polite RCA pot ajunge chiar la 50% din pretul platit de asigurat.
"Noi ne-am planificat cheltuiala medie de achizitie la aproape 15% din tariful asigurarii, am inclus-o in pret si urmarim sa o respectam. Pe piata, aceasta cheltuiala este in medie de 10-15%", sustine directorul de vanzari al Asirom.
De altfel, in conditiile in care multi asiguratori inregistreaza pierderi din politele RCA, din cauza tarifelor reduse si a daunelor si comisioanelor mari, iar unii dintre ei, cum a fost cazul Carpatica Asig la sfarsitul anului trecut, nu isi pot plati despagubirile, CSA a introdus o noua rezerva pentru aceste polite.
Rezerva suplimentara este de 60% din primele brute subscrise in fiecare luna din asigurari de raspundere civila auto obligatorie.
Fata de 2007, pretul asigurarii RCA pentru acest an a inregistrat o crestere semnificativa, de pana la 55% pentru persoane fizice si 100% pentru companii, in functie de asigurator. In acelasi timp, au crescut si limitele de raspundere asumate de asiguratori. In cazul pagubelor materiale, limita de despagubire va fi de 150.000 de euro in acest an, fata de 100.000 de euro in 2007, iar pentru vatamari corporale noua limita este de 750.000 de euro, fata de 500.000 de euro anul trecut.
Pentru 2009, limitele de despagubire au fost stabilite la 300.000 de euro pentru daune materiale si la 1,5 mil. euro pentru vatamari corporale. Scumpirea politelor de asigurare de raspundere civila auto obligatorie va continua si anul viitor. Cativa asiguratori care au publicat tarifele pentru 2009 au aplicat majorari pe pana la 15% comparativ cu tarifele din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO