Bănci și Asigurări

Vazuta de la Bruxelles, legislatia financiara se misca incet

11.10.2002, 00:00 19

Finalizarea privatizarii in sectorul bancar, precum si o monitorizare atenta si pregatirea din timp pentru luarea de masuri prompte in privinta recentei cresteri rapide a masei monetare si a creditului, sunt doua dintre cele mai importante recomandari privind sectorul financiar incluse in raportul de tara dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana.

In termeni reali, cresterea cumulata a creditului neguvernamental pe primele opt luni ale anului s-a ridicat la 15,2%.

Raportul apreciaza ca, de la precedenta evaluare, politica monetara general s-a stabilizat, insa alinierea legislatiei la normele comunitare a ramas limitata, ceea ce inseamna ca Romania trebuie sa-si concentreze eforturile in aceasta directie.

In privinta interzicerii finantarii directe a sectorului public de catre banca centrala, raportul arata ca nu se poate vorbi de nici un progres legislativ, desi nu s-a mai recurs la asemenea finantari incepand din anul 2000.

"Sunt necesare modificari legislative pentru alinierea completa la aquis-ul comunitar, in special in ceea ce priveste cumpararea titlurilor si obligatiunilor de stat", se arata in Raportul de evaluare. Romania s-a angajat sa adopte modificarile necesare pana la sfarsitul anului 2004.

In acelasi timp, Comisia noteaza ca autoriatile romane nu au facut nimic in perioada evaluata pentru interzicerea printr-un act legislativ a unui acces privilegiat al sectorului public la institutiile financiare.

Pana la sfarsitul lui 2004 Romania trebuie sa amendeze si legislatia privind functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

La capitolul "independenta bancii centrale", raportul mentioneaza adoptarea ordonantei de urgenta din octombrie 2001 prin care a fost modificat statutul Bancii Nationale a Romaniei, prevazand in mod explicit eliberarea de raspundere civila sau penala a directorilor Bancii atunci cand desfasoara cu buna credinta actiuni de supraveghere bancara.

Cu toate acestea, Comisia considera ca este nevoie de continuarea alinierii prevederilor legislative in domeniu pentru ca acestea sa devina compatibile in totalitate cu aquis-ul comunitar.

Un progres semnalat in raport se refera la continuarea procesului de liberalizare in domeniul liberei circulatii a capitalului, Romania angajandu-se sa respecte un calendar pentru inlaturarea controlului schimburilor valutare si a altor restrictii asupra miscarilor de capital pana la sfarsitul lui 2004.

In prezent sunt mentinute inca o serie de restrictii privind circulatia capitalurilor, insa o buna parte vor fi eliminate de la inceputul anului viitor. Crearea unui nou sistem modern de plati si decontari interbancare este insa in continuare intr-un stadiu initial.

Mare parte din legislatia comunitara in domeniul sistemelor de plata ramane inca sa fie adoptata, inclusiv pentru introducerea unor proceduri eficiente de compensare pentru rezolvarea disputelor dintre banci si clienti. De asemenea, este necesara imbunatatirea in ansamblu a infrastructurii sistemului de plati.

Raportul Comisiei Europene arata ca Banca Nationala are suficient personal, precum si capacitatea administrativa de a urmari aplicarea eficienta a legislatiei in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO