Bănci și Asigurări

Visa crede ca romanii au inceput sa inteleaga cardul

24.04.2003, 00:00 18

Volumul tranzactiilor cu carduri Visa efectuate pe piata romaneasca a crescut, anul trecut, cu 120%, pana la peste un miliard de dolari, Romania inregistrand cel mai mare ritm de crestere al tranzactiilor la comercianti din tarile din zona, a afirmat ieri Radu Obreja, vicepresedintele Visa International pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
Numarul tranzactiilor cu astfel de carduri a atins 26,8 milioane de operatiuni, in crestere cu 89% fata de anul 2001.
Din sumele totale aferente tranzactiilor, 45,4 milioane de dolari au fost cheltuiti pentru achizitia de produse de la comercianti care accepta plata electronica. Suma tranzactiilor s-a majorat cu peste 62% in comparatie cu anul anterior.
Mai mult, numarul de tranzactii la comercianti s-a dublat, Romania inregistrand cea mai ridicata rata de crestere dintre pietele din Europa Centrala si de Est, respectiv 101%, comparativ cu 77% in Cehia si 37% in Polonia.
"Cresterea utilizarii cardurilor in Romania este impresionata. Romania se afla printre tarile cu cea mai rapida rata de crestere din Europa Centrala si de Est in privinta tranzactiilor la comercianti ceea ce demonstreaza faptul ca romanii inteleg cu adevarat beneficiile oferite de carduri si ca efoturile bancilor in directia promovarii utilizarii cardului ca instrument de plata sigur si fiabil in locatiile comerciale au inceput sa dea roade", a afirmat Obreja.
In ceea ce priveste tranzactiile pe carduri de credit, cheltuielile efectuate la POS (Point of Sale) si ATM (Automatic Teller Machine) a crescut cu 62%, pana la 135,3 milioane dolari.
"Romanii vor cheltui din ce in ce mai des pe carduri pe masura ce devin mai constienti de beneficiile acestora si au acces la mai multe locatii de acceptare de pe intreg teritoriul tarii. Comerciantii din Romania incep sa inteleaga ca o cifra de afaceri mai mare, securitatea de care beneficiaza, alaturi de cresterea numarului de clienti vor fi profitabile pentru afacerea lor", mai spune Obreja.
In al patrulea trimestru al anului trecut, au fost emise in Romania 237.254 carduri Visa, ridicand numarul total la 1,7 milioane, cu 61% mai mult ca in 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24