Burse - Fonduri mutuale

12 companii pleaca de pe Bursa, fara sa vina altele in loc

10.06.2009, 00:00 48

Nu mai putin de 12 companii au parasit anul acesta Bursa sau sunt in proces de delistare, printre acestea numarandu-se emitenti importanti, cu o capitalizare totala de 1,78 mld. lei (424 mil. euro). Aceasta in conditiile in care ultima oferta publica de listare a unei companii pe Bursa a avut loc acum un an si niciun IPO (n.r. - oferta publica initiala in vederea listarii) nu se intrevede in viitorul apropiat.

Brokerii spun ca actiunile ieftine de pe Bursa fac atractiva delistarea companiilor si totodata cresc costurile de listare prin intermediul unor oferte initiale.
"Am spus ca anul acesta va fi un an al delistarilor si asa este. Companiile care intentionau oricum sa faca asa ceva o pot face in aceasta perioada mai ieftin, achizitionand actiuni la preturi mai mici. Nimeni nu vine acum pe Bursa pentru ca multiplii sunt mici si nu vor sa-si dilueze detinerile la un pret scazut si nici cerere pentru IPO-uri nu exista. Nu exista cere nici pentru actiunile deja listate, vedem ca Bursa face rulaj de 5 milioane de euro pe zi", spune Mihai Piscan, broker la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Ultimul IPO s-a derulat pe Bursa in luna mai a anului trecut si a fost realizat de compania de constructii Pomponio, insa procesul s-a incheiat fara succes dupa ce oferta a fost subscrisa doar in proportie de 62%. Compania si-a propus sa stranga circa 13 mil. euro prin vanzarea pe Bursa a 25% din actiunile proprii, insa in final a adunat doar 8 mil. euro, insuficient pentru inchiderea cu succes a acesteia.
Anul acesta nicio companie nu s-a mai incumetat sa se listeze pe Bursa, iar cele care intentionau s-o faca s-au razgandit sau au amanat pe termen nelimitat listarea.
De cealalta parte, delistarile au luat amploare in acest an, 3 companii parasind deja Bursa, iar ale 9 fiind in diferite stadii de delistare. Cele trei companii care au iesit de pe Bursa in ultimele trei luni sunt producatorul de vopsele Policolor Bucuresti (PCL), cel de electrozi siderurgici Elsid Titu (ELSY) si producatorul de materiale de constructii Simcor Oradea (SIOR). Actiunile Policolor erau listate pe Bursa, iar celelalte doua au fost cotate pe piata RASDAQ.
 
Pleaca emitenti mari
Cel mai recent anunt de delistare a venit din partea combinatului siderurgic TMK Resita (SROY), a treia companie de pe piata RASDAQ dupa valoarea de piata, care se cifreaza in prezent la 276,5 mil. lei (65,8 mil. euro). TMK mai detine pe Bursa un alt combinat, Artrom Slatina (ART), la care TMK controleaza 92,7% din actiuni, insa pana in prezent conducerea nu si-a anuntat intentia de a delista si al doilea combinat de la categoria a II-a a Bursei.
Alte trei companii au actiunile suspendate de la tranzactionare in vederea incheierii formalitatilor de delistare, printre acestea numarandu-se Rompetrol SA (VEGA), asiguratorul Asirom Bucuresti (ASRA) si compania de carotaj Atlas Gip din Ploiesti (ATGJ).
Printre companiile care au lansat oferte de delistare in ultima perioada se numara asiguratorul Ardaf Bucuresti (ARDF), producatorul de izolatori din material ceramic Electroceramica Turda (ELC) si Agras (ASA), una dintre cele mai mici companii de asigurari din piata.
Actionarii majoritari ai altor companii, precum Ursus la producatorul de bere Bere Azuga (BEGY) si ArcelorMittal la operatorul portuar Romportmet Galati (ROMT), si-au exprimat recent intentia de a se delista de pe Bursa.
Cea mai mare parte a companiilor care au decis sa paraseasca Bursa au in spate grupuri straine puternice, care pot sa finanteze singure companiile romanesti. Acestea au profitat de preturile scazute de pe Bursa pentru a-si majora detinerile, ajungand astfel la participatii de peste 95% care le dau voie sa initieze procedurile de delistare sau au derulat oferte de preluare la preturi mai reduse, dar atractive in comparatie cu preturile practicate pe Bursa.
Principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C, a pierdut anul trecut peste 70% din valoare, iar anul acesta a inregistrat o crestere modesta, de 11%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO