Burse - Fonduri mutuale

1998, 2008, iar acum 2016. Cum va închide anul? Bursa de la Bucureşti afişează minus în primul semestru, pentru a treia oară din 1998 încoace

1998, 2008, iar acum 2016. Cum va închide anul? Bursa de...

Autor: Liviu Popescu

04.07.2016, 00:07 813
Indicele de referinţă BET, care urmăreşte cele mai lichide 10 acţiuni listate, a închis prima jumătate a anului la 6487 de puncte, în scădere cu 7,4% faţă de nivelul atins acum şase luni, ceea ce marchează a treia scădere a bursei în prima jumătate a anului din ultimii 20 de ani încoace.

„Anul acesta există diferenţe majore faţă de ceilalţi doi ani în care piaţa scăzuse la jumătatea anului. Lipseşte o «bulă», România stă foarte bine la capitolul creştere economică (prin comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană), iar acţiunile sunt în general subevaluate şi nu vin după un raliu“, a explicat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Printre factorii care au contribuit la scăderea bursei locale se numără pesimismul de la începutul anului privind economia Chinei, a doua cea mai mare la nivel mondial, preţul petrolului care a atins minimele în luna februarie, temerile din primăvară că Rezerva Federală a SUA (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, va avea o politică mai agresivă privind creşterea dobânzii, iar cel mai recent-rezultatul referendumului din Marea Britanie.

„Pieţele au scăzut, panica s-a disipat, însă bursele (sau cel puţin bursa noastră) nu au reuşit să revină la cotaţiile de la începutul anului“, mai spune Tihon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO