Burse - Fonduri mutuale

58 de companii se indreapta spre "necotate"

31.05.2001, 00:00 18



58 de companii de la Bursa de Valori mai au la dispozitie o luna pentru a atinge un capital social de 2 milioane de euro si a evita delistarea de la categoria "cotate". In plus, sase din societatile de la categoria intai de tranzactionare sunt aproape de a fi retrogradate in esalonul doi.

La mijlocul anului trecut, Bursa a anuntat introducerea unor nivele minime de capital social: 8 milioane de euro pentru categoria intai, 2 milioane de euro pentru cea de-a doua.

Estimarile oficiale pentru luna iulie a acestui an vad moneda euro la 28.000 de lei, ceea ce inseamna un capital social minim obligatoriu de 224 miliarde de lei pentru companiile de la categoria intai si 56 de miliarde de lei pentru cele de la categoria a doua de tranzactionare.

La inceputul acestui an, in "esalonul superior" erau noua companii care se aflau in pericol de retrogradare. Intre timp, Banca Transilvania si-a majorat capitalul social la 300 de miliarde de lei. Valoarea acestuia va fi in luna iulie de 10,71 milioane de euro.

Rulmentul Brasov, care avea la inceputul anului diferente din reevaluare de 193,2 miliarde de lei, le-a incorporat in capital si a ajuns la un nivel de 342 miliarde de lei, adica 12 milioane de euro in iulie. Turbomecanica a scapat si ea de emotii marindu-si capitalul de opt ori, pana la 333,51 miliarde de lei.

ai Electroaparataj si-a majorat capitalul la 197 miliarde de lei, 7 milioane de euro in vara, dar va trebui ca in urmatoarele luna sa mai adauge 1 milion de euro.

Otelinox Targoviste a ajuns in ultimile luni de la 5,3 milioane la 6,7 milioane de euro.

Pentru analistii pietei de capital, cele mai mari semne de intrebare apar in cazurile Antibiotice Iasi si Compa Sibiu, care, desi au diferente din reevaluare suficiente ca valoare pentru a "salta" capitalul social peste 8 milioane de euro, au anuntat ca nu o vor face.

"Cazul Antibiotice" a fost cap de afis la Bursa in urma cu doua luni. Dupa ce a fost anuntata intentia de majorare a capitalului social de patru ori, Adunarea Generala a Actionarilor nu a aprobat-o. Practic, actionarul majoritar, APAPS, a avut o initiativa pe care a anulat-o dupa numai o luna.

Antibiotice are inregistrate in bilant diferentele din reevaluare respective, dar oficialii companiei au anuntat de curand ca acestea nu vor fi incluse in capitalul social. Situatia va fi aceiasi si in cazul Compa Sibiu.

"Ceea ce trebuie remarcat este lipsa de interes a managementului si actionarilor unei mari parti a societatilor listate cu privire la pozitia acestora la Bursa.

Nu numai ca o mare parte din managerii societatilor listate la categoria a Ia nu au luat masuri pentru a evita delistarea, dar nici oficialii unora din societatile listate la categoria intai nu par a intelege importanta si rolul Bursei de Valori. Ma refer aici la societati precum Electroaparataj, Compa, sau Antibiotice", spune Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest.

Daca retrogradarea de la categoria intai la a doua poate fi considerata mai mult o chestiune de imagine, nu acelasi lucru se poate spune despre delistarea de la Bursa.

Delistarea poate insemna tranzactionarea la "necotate", unde regulile sunt mai putin stricte dar si lichiditatea tranzactiilor este pe masura, sau pe piata secundara Rasdaq.

Din momentul in care a fost anuntat nivelul minim de 2 milioane de euro, societatile de la categoria a doua care au luat masuri a-si ridica capitalul social peste acest nivel pot fi numarate pe degete.

Impact Bucuresti, Petrolexportimport, Armatura Cluj Napoca, Imsat Bucuresti si-au marit capitalul social fie prin includerea diferentelor din reevaluare sau prin vanzare de actiuni noi.

Policolor se afla in plin proces de majorare a capitalului social, prin emisune de actiuni noi, cu suma de 93,7 miliarde de lei. Au fost emise in acest scop un numar 37,5 milioane de actiuni, cu valoare nominala de 1.000 de lei, care au fost vandute actionarilor la pretul de 2.500 de lei.

Actionarii si-au exercitat dreptul de preemtiune pana la data de 28 aprilie, urmand ca actiunile ramase nesubscrise sa fie scoase in curand la vanzare prin intermediul Bursei de Valori.

Daca nu se iau in calcul cele cateva cazuri rare de actiune pentru evitarea delistarii, exista nu mai putin de 45 de societati cu un capital social sub 1 milion de euro, care nu au nici diferente de reevaluare semnificative, nici profituri mari care sa fie incorporate in capital.

"Din punctul meu de vedere, cele mai interesante societati listate la categoria a doua (Imsat, Impact, Sicomed, Agras, Maillis, etc) si-au cam rezolvat problema capitalului social, astfel incat cele care nu mai

corespund ar trebui delistate", afirma Razvan Pasol.

"Sper ca Bursa sa nu revina asupra acestor masuri (delistarea societatilor - n.r.). Ma refer in principal la actiunile care se tranzactioneaza sporadic si care inregistreaza volume de tranzactionare de cateva milioane de lei lunar", a spus directorul Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24