Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii RRC au prelungit cu un an un credit de 1,2 mld. dolari de la Rompetrol

Acţionarii RRC au prelungit cu un an un credit de 1,2 mld. dolari de la Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa

11.10.2011, 00:05 324

Acţionarii Rompetrol Rafinare (RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia, au aprobat prelungirea cu un an a unui credit de 1,2 mld. dolari contractat de companie de la acţionarul majoritar, grupul Rompetrol deţinut de kazahii de la KazMunaiGaz.

Grupul Rompetrol a împrumutat anul trecut Rompetrol Rafinare cu 1,2 miliarde de dolari, însă această sumă cuprinde şi refinanţarea unor credite mai vechi ale RRC către acţionarul majoritar, în valoare de 904 mil. dolari.

Potrivit înţelegerii dintre cele două părţi, creditul este garantat cu gaj asupra unor instalaţii ale companiei, asupra participaţiilor deţinute la Rompetrol Downstream şi în alte subsidiare, precum şi asupra unor creanţe ale companiei. În plus, acţionarul majoritar poate solicita oricând rambursarea sumei de 350 mil. dolari prin orice modalităţi de plată, inclusiv conversia în acţiuni. Restul sumei, de 850 mil. dolari, va fi returnată la scadenţă, în septembrie 2012.

Posibilitatea majorării capitalului social al Rompetrol Rafinare prin conversia unor datorii de 350 mil. dolari ar putea pune mari probleme în special statului român, care a redevenit acţionar în companie prin conversia obligaţiunilor nerăscumpărate în 2010 de kazahi. Potrivit ultimelor raportări disponibile, Ministerul Finanţelor deţine 44,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în timp ce kazahii deţin prin mai multe entităţi un pachet de 54,6%. Statul a primit acţiunile în contul unor obligaţiuni de 516 mil. euro. Acţiunile valorează însă pe bursă doar 205 mil. euro, la preţul actual de 0,0449 lei (al acţiunilor RRC).

În cazul în care compania îşi majorează capitalul social, participaţia statului va fi diluată, iar valoarea ei va scădea şi mai mult.

Acţionarii Rompetrol Rafinare au mai mandatat Consiliul de Adminis­traţie să încheie acte privind vânzarea sau achiziţia de active care reprezintă peste 20% din activele imobilizate, în limita sumei de 150 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO