Burse - Fonduri mutuale

Actiunile BRD au fost luate in vizor de vanzatori

22.08.2008, 20:01 18

"Sentimentul negativ inca se mentine in piata, iar investitorii prefera sa stea intr-o expectativa si sa vada ce se intampla cu pietele internationale. Nimeni nu intra la cumparare, iar acest lucru duce la o scadere generala a pietei", a apreciat Sorin Carstea, director de tranzactionare in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Titlurile BRD SocGen (BRD) au inregistrat ieri scaderi de pana la 6%, insa au inchis la pretul de 16,9 lei/actiune, ceea ce inseamna o depreciere fata de nivelul de referinta de doar 0,6%. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat ieri cu 1%, pana la nivelul de 0,298 lei/actiune. Cea mai mare scadere din sectorul bancar au inregistrat-o insa titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BBC), care au coborat cu 7,5%, actiunile bancii fiind tranzactionate la un pret de achizitie la 0,184 lei/actiune.
Societatile financiare (SIF) au fost de asemenea afectate de declinul companiilor bancare, indicele general, BET-FI, consemnand o scadere de 2,6%, pana la nivelul de 31.300 de puncte. SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat cea mai mare scadere din randul SIF-urilor, de 4%, pe fondul unui rulaj de putin peste un mil. lei. Titlurile SIF Oltenia (SIF1) au cunoscut cel mai ridicat rulaj din randul celor cinci societati financiare, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 4,1 mil. lei.
"Pe termen lung este un moment prielnic in care investitorii ar putea intra pe piata, preturile fiind mici, sub nivelul real al lor. Daca investitorii vor incepe insa sa fie ceva mai atenti la rezultatele financiare ale companiilor, precum si la prognozele macroeconomice pentru economia noastra, ne putem astepta la un rebound al pietei spre sfarsitul anului", a adaugat Carstea.
Titlurile companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), au continuat sa scada si ieri, tragand dupa ele si evolutia indicelui energetic BET-NG. Indicele a inregistrat ieri o scadere de 1%, pana la nivelul de 780 de puncte.
Titlurile Petrom au coborat ieri cu 1,8%, actiunile companiei petroliere fiind tranzac-tionate la inchidere cu 0,442 lei/actiune, in timp ce titlurile Rompetrol, au consemnat o scadere de 0,4%, pana la pretul de 0,051 lei/actiune. Actiunile Transgaz Medias (TGN) au coborat cu aproape 1%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 193 lei/actiune. Toate cele trei titluri intra in componenta indicelui BET-NG.
"Chiar daca avem unele lipsuri iar Bursa de la Bucuresti nu este una solida, in conditii normale de piata investitorii s-ar arata interesati de aceasta. Daca Bursa ar reusi sa atraga investitori straini, si in special investitori mari, institutionali, cu putere ridicata de cumparare, acesta ar ajunge printre preferatele investitorilor pentru regiunea est-europeana, insa nu ar fi prima optiune a acestora", a incheiat Carstea.
In topul cresterilor de ieri s-au aflat titlurile Electroputere Craiova (ELT), Mecanica Ceahlaul (MECF) si Siretul Pascani (SRT). Titlurile Electroputere au consemnat cea mai mare crestere din piata, de 14%, pana la nivelul de 0,625 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat ieri la 22 de mil. lei (6,2 mil. euro), in timp ce tranzactiile de pe piata RASDAQ au insumat doar 1,6 mil. lei (0,4 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO