Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Petrom - la 0,37 lei, dar statul nu se grăbeşte să vândă

Acţiunile Petrom - la 0,37 lei, dar statul nu se grăbeşte să vândă

Autor: Andrei Chirileasa

15.02.2012, 00:06 715

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au depăşit în ultimele zile pragul de 0,37 de lei, care reprezintă preţul minim cerut de stat în oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile companiei, în iulie 2011. Ieri, acţiunile Petrom au urcat chiar până la un maxim de 0,385 lei/acţiune, dar s-au corectat în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare.

În ciuda creşterii puternice a acţiunilor (28% de la începutul anului), Ministerul Economiei nu se grăbeşte să reia oferta de vânzare a pachetului de 9,84% din Petrom.

"În ceea ce priveşte Petrom, estimăm ca oferta publică secundară a pachetului de 9,84% să fie finalizată în partea a doua a anului 2012", este răspunsul Ministerului Economiei la o întrebare adresată de Ziarul Financiar.

Reprezentanţii ministerului nu au dorit însă să precizeze dacă oferta va fi reluată cu acelaşi intermediar (consorţiul condus de ruşii de la Renaissance Capital, din care fac parte firmele locale de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital) sau va fi selectat un intermediar nou. Selecţia unui nou intermediar ar presupune şi realizarea unui prospect nou, pe când reluarea ofertei cu acelaşi consultant ar presupune doar actualizarea prospectului de anul trecut şi ar permite lansarea ofertei mai repede. Amânarea ofertei pentru a doua parte a anului arată că ministerul ar putea lua în calcul selectarea unui intermediar nou. Contractul cu Renaissance expiră la 30 aprilie. Intermediarul a fost criticat pentru eşecul ofertei derulată în iulie anul trecut, în condiţiile în care metoda de vânzare aleasă, licitaţie cu book închis, a fost o premieră pe piaţa locală de capital.

Unii analişti au apreciat însă că principalul motiv pentru eşecul ofertei a fost preţul minim cerut de stat, de 0,37 lei/acţiune, considerat prea mare de unii investitori, mai ales în condiţiile în care pieţele internaţionale de capital începuseră să tremure din cauza problemelor Greciei şi Italiei.

Surse apropiate ofertei au arătat la acea vreme că un preţ de 0,33 lei/acţiune ar fi asigurat închiderea ofertei, în condiţiile în care preţul de pe bursă era de circa 0,38 lei/acţiune. La două săptămâni după eşecul ofertei Petrom, acţiunile au scăzut pe bursă sub pragul de 0,3 lei.

La şapte luni după oferta Petrom, preţul acţiunilor a revenit la nivelul de pe bursă de atunci, iar pachetul de 9,84% din acţiuni este evaluat în acest moment la 475 mil. euro. Analiştii apreciază însă că pentru a vinde acţiunile, statul va trebui să se mulţumească cu un preţ mai mic decât pe bursă, adică să ofere un discount cuprins între 10% şi 15%, ceea ce ar face ca pachetul să fie evaluat între 400 şi 430 mil. euro.

Rezultatele preliminare pe care Petrom le va publica pe 22 februarie, dar şi dividendele pe care compania le va distribui din profitul pe 2011 ar putea determina noi oscilaţii ale acţiunilor pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO