Burse - Fonduri mutuale

Administrarea de fonduri începe să devină o afacere profitabilă şi în România: Raiffesen Asset Management a încasat anul trecut 5 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

13.04.2011, 16:08 31

Raiffeisen Asset Management, al doilea administrator de fonduride pe piaţa locală, a obţinut în 2010 venituri din administrareainvestiţiilor de 21,5 mil. lei (5 mil. euro), faţă de 10,2 mil. leiîn 2009, conform situaţiilor financiare ale societăţii.

Profitul brut a fost de aproximativ 7 mil. lei (1,64 mil. euro)în 2010, de trei ori mai mare decât în anul precent, cândrezultatul brut a fost de 2,3 mil. lei.

Rezultatele societăţii reflectă dublarea volumului de activitatepe seama sumelor noi atrase de la clienţi în produsele existentesau fonduri nou lansate în cursul anului trecut, precum şi pe seamacreşterii valorii de piaţă a activelor.

"Rezultatele înregistrate anul trecut confirmă trendul puternicascendent început în toamna anului 2008 şi faptul că piaţafondurilor de investiţii este pe cale să devină o componentăimportantă a pieţei financiar-bancare din România. Putem observadeja o concodanţă între atingerea unui grad adecvat de penetrare afondurilor de investiţii în plasamentele financiare ale persoanelorfizice şi întreprinderilor mici şi mijlocii şi viabilitateafinanciară a activităţii de administrare a investiţiilor. Pe termenmediu şi lung există un potenţial important de creştere aindustriei, care se va reflecta şi într-o rentabilitate superioarăa actorilor pieţei", a declarat Mihail Ion, preşedintele RaiffeisenAsset Management.

Conform statisticilor publicate de Asociaţia Administratorilorde Fonduri, Raiffeisen Asset Management este societatea deadministrare care a atras cel mai mare volum al activelor de laclienţi anul trecut, încheind anul 2010 cu active de 2,19 mld. lei(peste 500 mil. euro), dublu faţă de finele anului precedent.

Numărul investitorilor în fondurile Raiffeisen a ajuns laaproape 40.000 în 2010, faţă de aproximativ 23.000 la sfârşitulanului 2009.

La finele lunii martie 2011, activele administrate de Raiffeisenau urcat la 2,48 mld. lei, respectiv o cotă de piaţă de 38,5%. Celmai mare administrator de fonduri, Erste Asset Management, aveaactive de 2,53 mld. lei, respectiv 39,2% din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO