Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de fonduri cer obligatiuni pentru diversificare

Administratorii de fonduri cer obligatiuni pentru diversificare

Misu Negritoiu, director general al ING Bank Romania: Cred ca administratorii romani de fonduri sunt niste eroi pentru ca incearca sa obtina performante pe o piata care nu pune la dispozitie o gama prea larga de instrumente.

29.05.2008, 20:36 15

Administratorii fondurilor de investitii se plang de lichiditatea redusa a pietei de obligatiuni, care ii lasa fara alternative investitionale in contextul unei Burse in scadere.
"Piata de obligatiuni a devenit un fel de cenusareasa a pietei de capital. Emisiunile de obligatiuni ar trebui sa fie mai multe, mai ales pentru ca unele fonduri de investitii se bazeaza pe aceste titluri", a declarat Florin Dolea, directorul general al Pioneer Asset Management, in cadrul seminarului "Evolutia pietelor financiare si comportamentul investitorilor" organizat de Asociatia Administratorilor de Fonduri si Bursa de Valori Bucuresti.
Administratorii fondurilor de investitii ar trebui sa faca lobby la Parlament pentru modificarea reglementarilor legale in ceea ce priveste emisiunea de obligatiuni.
"Obligatiunile pot fi folosite doar in momentul in care emitentul are deficit bugetar. Cu toate acestea, pot fi realizate anumite demersuri catre Parlamentul Romaniei pentru modificarea legislatiei privind emisiunile de obligatiuni", a declarat Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
Unul dintre factorii care franeaza dezvoltarea pietei fondurilor de investitii este gradul redus de diversificare a instrumentelor financiare, au fost de parere participantii la eveniment.
"La nivelul fondurilor de investitii se vede micimea pietei financiare romanesti. Cred ca administratorii romani de fonduri sunt niste eroi pentru ca incearca sa obtina performante pe o piata care nu pune la dispozitie o gama prea larga de instrumente", a fost de parere Misu Negritoiu, director general al ING Bank Romania.
Ca reactie la lipsa de lichiditate a pietei locale de capital, administratorii de fonduri iau tot mai des in calcul alternativa plasamentelor pe pietele externe.
"Diversificarea portofoliilor prin plasamentele externe este inca insuficient practicata de administratorii locali, desi poate servi ca o solutie la lipsa de lichiditate a pietei locale", a continuat Dolea, adaugand ca tot mai multi administratori locali vor incepe sa lanseze produse cu plasamente externe. Desi piata de capital a suferit corectii agresive in acest inceput de an, investitorii in fonduri nu au efectuat rascumparari masive, au confirmat administratorii prezenti la eveniment.
"Investitorul de tip mediu cumpara atunci cand piata a crescut si vinde atunci cand piata scade. Vanzarile si cumpararile succesive sunt cauzele care genereaza pierderi pentru investitori, astfel ca diversificarea portofoliului si durata de detinere a plasamentelor joaca un rol important in marcarea performantei", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.
Evenimentul a marcat si schimbarea denumirii Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv in Asociatia Administratorilor de Fonduri, care are drept scop apropierea de investitori printr-un format mult mai transparent.
"Primul pas a fost schimbarea denumirii Asociatiei, care in trecut era destul de tehnica. Pentru viitor, avem in vedere repozitionarea dinspre investitiile in fonduri spre economisire in fonduri", a conchis Radu Hanga, director general la BT Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO