Burse - Fonduri mutuale

Administratorii din Cluj se orienteaza spre imobiliare

23.05.2007, 17:46 22

Dupa societatea Target Asset Management, Globinvest din Cluj cere modificarea legislatiei care reglementeaza activitatea fondurilor de investitii imobiliare, astfel incat acestea sa poata intra in administrarea societatilor de asset management.
In momentul de fata, nu exista prevederi legislative care fac referire exclusiv la activitatea fondurilor de investitii imobiliare, Regulamentul 15 din 2004 fiind cel dupa care se ghideaza administratorii care vor sa lanseze fonduri imobiliare.
Fondurile de investitii imobiliare au un statut hibrid, imprumutand modul de functionare de la fondurile inchise de investitii. Odata lansate, aceste fonduri de investitii nu pot intra in administrarea societatii care le-a lansat, ci devin entitati financiare autoadministrate, conduse de un Consiliu.
"La sfarsitul anului 2006 am inaintat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare scrisori prin care propuneam modificarea legislatiei in vigoare astfel incat societatile de administrare a investitiilor sa poata administra fonduri imobiliare. Raspunsul a fost negativ insa. Dar am incredere in receptivitatea autoritatilor la solicitarile administratorilor de investitii", spune Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Apetitul investitorilor pentru astfel de plasamente investitionale exista, dupa cum spune Cenan.
"Din discutiile pe care le-am avut cu investitorii am luat decizia ca lansarea unui fond imobiliar ar fi oportuna. Insa nu am reusit pana in prezent pentru ca nu mi-a permis legislatia", spune Cenan.
Nu doar Globinvest a incercat lansarea unui fond imobiliar de investitii si s-a lovit de constrangerile legislative.
Societatea de administrare a investitiilor Target a amanat lansarea unui fond de investitii imobiliare, restrictiile impuse de CNVM functionarii fondurilor de investitii imobiliare limitand numarul investitorilor care pot investi in fond. Demersurile pentru lansarea fondului de investitii imobiliare urmau sa inceapa in luna aprilie, dar vor mai intarzia pana cand va fi gasita solutia cea mai potrivita functionarii fondului de investitii imobiliare.
Fondul de investitii imobiliare al societatii Target urma sa investeasca, in principal, in proiectele imobiliare din regiunea Transilvania, proiectele companiei Target Group fiind incluse pe lista potentialelor investitii.
"Fondul imobiliar se adreseaza investitorilor medii, si nu celor care investesc in mod obisnuit in fonduri deschise. Incercam sa obtinem participarea persoanelor fizice si nu doar a celor juridice, avand in vedere ca un fond imobiliar implica investitii de termen lung", a declarat Serban Nascu, manager de portofoliu la Target Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24