Burse - Fonduri mutuale

aedinta slaba la Bursa de Valori Bucuresti

11.07.2000, 00:00 14



Indicele celor mai lichide titluri de la categoria I a BVB, a inregistrat in sedinta de ieri o scadere de 0,13%, pana la 530,44 puncte, in ciuda saltului de 6,5% al actiunilor Terapia Cluj.

Valoarea tranzactiilor a ramas scazuta la Bursa de valori, rulajul total de ieri fiind de 2,29 miliarde de lei, din care mai mult de un miliard a fost date de titlurile de la categoria I.

Cotatia producatorului de PVC, Oltchim a coborat in sedinta de ieri cu aproape 4,8%, pana la nivelul de 600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost, deosebit de mica, fiind transferate doar 34.710 actiuni, in valoare de 21,7 milioane de lei. Compania, al carei pachet majoritar se afla inca in portofoliul FPS, a inregistrat de la inceputul acestei luni o crestere spectaculoasa (26%), care vine in continuarea trendului ascendent declansat la jumatatea lunii mai, cand Oltchim se tranzactiona in jurul nivelului de 400 lei/actiune. Atunci Oltchim a anuntat obtinerea unui credit garantat de Guvern in valoare 250 milioane de dolari. Majorarea cotatiei companiei este considerata de multi brokeri speculativa, acestia spunand ca cresterea gradului de indatorare a companiei ar fi trebuit sa aduca scaderea cursului.

Titlurile producatorului de medicamente Terapia au fost intens tranzactionate in sedinta de ieri. Cotatia acestor actiuni a urcat cu 6,5%, la 1.140 lei/actiune.

Brokeri spun, insa, ca ascensiunea cotatiei Terapia din sedinta de ieri este conjuncturala, trendul acestor titluri fiind de scadere. "Probabil ca cresterea de azi (ieri - n.r.) a fost determinata de niste ordine care nu sunt prea mari, si in curand vom vedea cursul Terapia din nou in jos" a comentat traderul unei societati de brokeraj straine.

Titlurile companiei Automobile Dacia Pitesti, recent retrogradate la categoria a doua a BVB au fost tranzactionate ieri intre 499 si 520 lei/actiune, desi la sfarsitul saptamanii trecute tranzactiile s-au realizat si sub pragul de 490 de lei/actiune.

"In piata a fost afisat azi un ordin de cumparare de 500.000 de titluri, la 500 de lei/actiune. Probabil ca cel care l-a afisat doreste sa tina piata peste acest nivel, mizand pe faptul ca ordinele de vanzare sunt la un pret mult mai mare" a adaugat acelasi dealer.

La categoria a doua Policolor a inregistrat un salt 11,5%, pana la 1.450 lei/actiune, dar pe fondul unor tranzactii de doar 3 milioane de lei. Operatiorii se asteapta, insa, pentru sedintele urmatoare la reluarea scaderii cotatiei acestei societati.

Valoarea totala a tranzactiilor RASDAQ a scazut la 4,12 miliarde de lei, de la 22,61 in sedinta precedenta, in ciuda decontarii ofertei publice pentru Morarit Panificatie si a unei tranzactii speciale cu actiunile Alprom.

In acelasi timp, indicele pietei extrabursiere a urcat cu 0,9 puncte (0,13%), pana la 685,09 puncte. Au fost realizate 467 de tranzactii pentru 306 societati.

Pe locul al doilea in topul dupa valoarea tranzactiilor s-a situat ieri societatea Teleormanul, companie pentru care s-a raportat inchiderea ofertei publice de vanzare a FPS. Acesta privatizare a adus FPS 881 milioane de lei, pretul de vanzare fiind de 6.000 lei/actiune. Valoarea incasata de FPS reprezinta o prima de 500% fata de ultimul pret mediu inregistrat pe RASDAQ.

Titlurile Alprom Slatina au continuat evolutia oscilanta, inregistrand ieri o scadere de 22%, dupa o crestere cam de aceeasi amplitudine in sedinta precedenta. Cotatia acestui emitent a coborat ieri pana la 17.041 lei/actiune, urma unei tranzactii speciale cu 37.000 de actiuni, in valoare de 629 milioane de lei. Brokerii spun ca aceste tranzactii reprezinta transferuri pentru imprumuturi acordate intre societatile de valori mobiliare care activeaza pe piata RASDAQ.

Pentru ca o tranzactie sa fie declarat speciala, si sa poata fi efectuata in afara preturilor de cotare pe piata RASDAQ, pachetul de actiuni transferat trebuie sa aiba valoarea nominala de cel putin 125 milioane de lei (5.000 de actiuni cu valoare nominala de 25.000 de lei, sau 125.000 de actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei).

Ca si in sedintele anterioare, titlurile societatilor din turism au intrat in topul celor mai tranzactionate societati de pe RASDAQ. Astfel, actiunile Neptun Olimp s-au situat pe locul al zecelea in acest top, cu un rulaj total in sedinta de ieri de 36 milioane de lei. Cotatia companiei hoteliere a urcat 0,57%, la 75.029 lei/actiune.

Intens tranzactionate au fost si actiunile Olanesti, cotate la 870 lei/actiune, Baile Govora, in crestere cu 12,2% la 27.425 lei/actiune, Palace Sinaia, cotata la 2.069 lei/actiune, in crestere cu 3,43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO