Burse - Fonduri mutuale

Aerostar Bacau ia credite de 6,8 mil. €

15.04.2010, 23:01 27

Actionarii Aerostar Bacau (ARS), companie specializata inconstructia si reparatia de aeronave, au aprobat ieri contractareaunor credite in valoare de 27,4 mil. lei (6,8 mil. euro).

Primul credit, in valoare de 4,6 mil. euro este contractat petermen scurt de pana la un an, iar destinatia fondurilor este de afinanta deficitul temporar de trezorerie in suma de 2,1 mil. euro.Diferenta este destinata emiterii de acreditive de import, scrisoride garantie, de restituire avansuri primite, precum si deasigurarea de servicii de intretinere, potrivit hotararilor AGApublicate ieri pe Bursa.

Cel de-al doilea credit este contractat pentru o perioada depatru ani, valoarea acestuia depasind 2,2 mil. euro, din care 1,7mil. euro sunt destinati finantarii proiectului de extindere acapacitatilor de productie, iar restul banilor constituie garantiacatre POS pentru acordarea finantarii proiectului in cauza.

Pana in prezent, Aerostar s-a finantat mai mult din surseproprii, datoriile totale la finele anului trecut fiind de 18 mil.lei (4,4 mil. euro).

Actionarii au aprobat si valoarea dividendului brut pentru anul2009, la 0,068 lei/actiune, cu 4,6% peste valoarea alocata in 2008.Astfel, valoarea totala a dividendelor pentru anul trecut se ridicala aproape 8 mil. lei (1,9 mil. euro), ceea ce reprezintaaproximativ 78% din profitul net al Aerostar pe 2009, de 10,2 mil.lei.

In plus, Aerostar vrea sa scoata la vanzare 5.000 de partisociale detinute in cadrul companiei britanice Aerostar MaintenanceInternational Limited, modalitatea de vanzare urmand sa fieaprobata fie prin oferta de pret, fie prin tranzactionarea pe piataspecifica.

Titlurile Aerostar au inregistrat de la inceputul anului oapreciere de peste 130%, cea mai mare crestere de pe BVB, inprezent actiunile companiei fiind tranzactionate la un pret de 1,37lei/unitate. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei depaseste160,4 mil. lei (38,2 mil. euro).

Aprecierea puternica a titlurilor Aerostar s-a declansat dupa cecompania a anuntat o eventuala implicare in mentenanta avioanelorde lupta F-16 achizitionate de curand de statul roman.

In plus, compania americana Textron Marine & Land Systems aanuntat saptamana trecuta un parteneriat cu Aerostar pentruproductia de de vehicule si transportoare blindate destinateFortelor Terestre Romane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO