Burse - Fonduri mutuale

Ajustările din portofoliile investitorilor au mai animat Bursa

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

19.12.2010, 23:55 42

Bursa a crescut vineri cu 0,42%, susţinută de revenireaacţiunilor BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), într-opiaţă în care investitorii au vizat cu precădere titlurilebăncii.

În această săptămână, SIF Muntenia (SIF4) a fost unul dintre ceimai mari vânzători de acţiuni BRD, cedând titluri în valoare de 9,2milioane lei. Prin aceste vânzări SIF Muntenia îşi asigurărealizarea profitului bugetat pentru acest an, în condiţiile încare după primele 11 luni câştigul se cifra la 35 mil. lei, subnivelul estimat de managementul societăţii pentru 2010.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Oltenia au cumulat 4,3 milioanelei deşi aceste titluri au fost suspendate de la tranzacţionarepână la ora 14:05, întrucât CNVM a solicitat Consiliului deAdministraţie al societăţii de investiţii să informeze investitoriicu privire la decizia Tribunalului Bucureşti de condamnare la 12ani de închisoare a preşedintelui CA Dinel Staicu. După jumătateasesiunii, SIF Oltenia a transmis un comunicat prin care anunţa căStaicu va demisiona în februarie din funcţiile de preşedinte al CAşi director general, deşi a făcut recurs la sentinţa TribunaluluiBucureşti.

Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest,consideră că scăderile înregistrate de acţiunile SIF Oltenia aufost determinate atât de informaţiile despre condamnarea luiStaicu, cât şi de faptul că vineri a fost ziua de scadenţă pentrucontractele futures tranzacţionate la Sibex cu activ suport peaceste titluri. Astfel, unii speculatori au închis poziţiile longde la BVB.

"În strategiile de headging, iniţial cumperi pe BVB şi vinzi laSibex, ca să câştigi din diferenţa de preţ. Când închizi poziţiilela scadenţă, trebuie să faci operaţiunile contrare, respectiv săvinzi pe BVB şi să cumperi la Sibex. Însă, întrucât poziţiile laSibiu se închid automat, nu mai rămâne decât să vinzi pe BVB.Poziţiile de la Sibiu se închid la preţul mediu de pe BVB din ziuade scadenţă şi astfel se închide headgingul", a spus Mureşian.

Lichiditatea Bursei, de 25,8 milioane lei (6 milioane euro), afost cu 67% mai mare decât valoarea cumulată a tranzacţiilor dejoi, de 15,3 milioane lei (3,5 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziuaîn urcare cu 0,22%.

Pe de altă parte, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu 1,08%, cea maivizibilă corecţie fiind înregistrată de titlurile SIF Oltenia(SIF5), care au coborât cu 2,42%.

Titlurile OMV Petrom au avansat cu 0,61%, la 0,33 lei, iaracţiunile Transgaz au încheiat în creştere cu 1,52%, la 267lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) şi Prebet Aiud (PREB) au fost celemai lichide, cu operaţiuni de 251.000 de lei şi respectiv 220.000de lei.

La finalul sesiunii, acţiunile Armax Gaz erau cotate la 0,141lei, preţ în scădere cu 3,42 procente, iar titlurile Prebet auavansat cu 2,56 procente, la 0,4 lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în scădere cu până la 0,3%, în timp ce majoritatea pieţelordin Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,8%. Bursele dinPolonia şi Cehia erau în scădere cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO