Burse - Fonduri mutuale

Aker Braila a incheiat anul cu pierderi de 2,16 mil. euro

19.03.2007, 18:51 14

Santierul naval Aker Braila a incheiat anul trecut cu pierderi de 7,63 milioane de lei (2,16 milioane de euro), in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a scazut cu 22% fata de anul precedent, la 131 de milioane de lei (37,16 milioane de euro), potrivit rezultatelor preliminare transmise de companie catre RASDAQ.
Santierul naval din Braila continua astfel sa inregistreze pierderi, desi in ultimii ani a lucrat la capacitate maxima, fiind asaltat de comenzi. Principalele cauze ale acestor pierderi sunt cresterea pretului tablei, intarirea leului fata de euro, dar si deficitul de salariati calificati, care i-a determinat pe constructorii de nave sa majoreze salariile in fiecare an pentru a atrage muncitori. Aker Braila avea la finele anului circa 2.085 de salariati, fata de un nivel propus de peste 2.200.
In 2005, Aker Braila inregistrase pierderi de 18,5 milioane de lei (5,1 milioane de euro) din cauza unor penalitati platite in contul unor contracte mai vechi ale companiei. Afacerile companiei au fost in 2005 de 169,3 milioane de lei (46,7 milioane de euro).
In ciuda scaderii cifrei de afaceri, veniturile totale ale santierului naval s-au majorat cu 45%, ajungand la 328,6 mil. lei (93,2 mil. euro). Nivelul mult mai ridicat al veniturilor in raport cu productia vanduta se datoreaza productiei in curs de executie, in conditiile in care ciclul de productie al unei nave este de cateva luni.
Compania face parte din grupul Aker Yards, controlat de holdingul norvegian Aker, unul dintre cei mai mari constructori de nave la nivel mondial, cu 17 santiere in 7 tari. Aker Yards controleaza 83,7% din actiunile Aker Braila, prin intermediul firmei Scandinor, care detine si pachetul majoritar de actiuni al santierului naval Aker Tulcea. Principalul actionar minoritar al Aker Braila este SIF Moldova, cu o participatie de aproape 11,5% din actiuni.
Aker Yards a furnizat in ultimii ani comenzi importante pentru cele doua santiere navale pe care le detine in Romania. Recent, grupul a anuntat ca va construi in Romania doua nave de aprovizionare a platformelor marine, cu o valoare totala de 1,5 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 183 mil. euro), pentru grupul norvegian DOF ASA, fara a preciza locatia unde vor fi construite cele doua nave.
Actiunile Aker Braila sunt listate pe piata RASDAQ, ultima tranzactie cu acestea realizandu-se la pretul de 4,7 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 27,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO