Burse - Fonduri mutuale

Aker Tulcea incearca sa revina pe profit dupa doi ani de pierderi

02.10.2006, 15:07 21

Santierul naval Aker Tulcea, parte a grupului norvegian Aker Kvaerner, estimeaza ca va incheia anul cu profit, dupa ce in ultimii doi ani a inregistrat pierderi.
Santierul a fost asaltat de comenzi in ultimii ani, insa nu a reusit sa obtina profit din cauza intaririi leului fata de euro si a cresterii pretului la tabla, materia prima cu cea mai mare pondere in costurile de productie.
In 2005, compania a inregistrat pierderi de 4,5 milioane de euro, iar in 2004 pierderile au fost de 4,6 milioane de euro.
"Anul acesta speram sa obtinem profit, in conditiile in care pretul la tabla a variat nesemnificativ, iar leul a fost mai stabil decat anul trecut", a declarat pentru ZF directorul general al Aker Tulcea, Dumitru Ivanov.
Compania a apelat si la o serie de masuri de protectie impotriva riscului de curs valutar, cumparand contracte forward (la termen) pe euro. "Avem contracte forward pe euro pana in anul 2008 in valoare de circa 65 de milioane de euro. Astfel, indiferent de evolutia cursului de schimb leu/euro, avem asigurat un curs care ne convine. In plus, am schimbat politica de finantare, fiind finantati prin intermediul companiei-mama din Norvegia la costuri mult mai reduse decat cele de pe piata romaneasca", a precizat Ivanov. Aker Tulcea estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 98 de milioane de euro, in usoara scadere fata de anul trecut cand afacerile companiei au atins 102 mil. euro.
Pentru 2007 insa, compania se asteapta la o crestere cu circa 15-20% a afacerilor, in conditiile cresterii cantitatii de metal prelucrata de catre santierul naval.
"Pentru anul viitor estimam o cifra de afaceri de 115 milioane de euro, mai mare cu circa 15-20% decat in acest an. Cantitatea de metal care va fi prelucrata anul viitor este de 48.000 de tone, un nivel similar fiind prevazut si pentru 2008", spune Ivanov.
Comenzile pe care santierul naval le are in prezent acopera intreaga capacitate de productie pana la mijlocul lui 2009. Aker Tulcea va livra anul viitor 14 nave, iar in 2008 numarul de nave care vor fi livrate va fi de 17. Pentru acest an era prevazuta livrarea a 22 de nave, din care 15 au intrat deja in posesia beneficiarilor, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.
Ivanov spune ca numarul de comenzi se va mentine ridicat pana in 2010, in conditiile in care armatorii isi modernizeaza flotele pentru a se alinia la noile reglementari de siguranta impuse la nivel international, dupa care se asteapta la o usoara descrestere a cererii.
Aker Tulcea face parte din grupul norvegian Aker Yards, care mai detine pachetul majoritar de actiuni la santierul naval din Braila. De la inceputul anului, grupul Aker Yards a incheiat opt contracte pentru santierele pe care le detine in Romania, care vizeaza constructia a 12 nave.
Valoarea totala a contractelor se ridica la aproape 320 de milioane de euro. Santierele romanesti vor incasa insa doar o parte din acesti bani, intrucat majoritatea contractelor prevad ca doar corpurile navelor vor fi construite in Romania, vasele urmand sa fie echipate la Brevik, o alta subsidiara a grupului norvegian.
Principala problema cu care se confrunta santierele navale romanesti este lipsa fortei de munca, problema care s-ar putea acutiza dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Din punctul nostru de vedere, aderarea va avea si efecte negative. Ne asteptam la o migrare a fortei de munca catre tarile vestice. Estimam ca vor pleca cu circa 4-6% mai multi oameni decat in prezent, ceea ce va adanci deficitul de forta de munca cu care ne confruntam in prezent", a explicat Ivanov.
Aker Tulcea avea la finele anului trecut peste 2.500 de salariati. Celalalt santier al grupului, Aker Braila, avea la finele anului trecut 2.100 de angajati si isi propune sa atinga in acest an 2.245 de angajati.
Aker Braila a realizat in 2005 venituri totale de 60,6 milioane de euro, insa a inregistrat pierderi de 5,1 milioane de euro din cauza unor penalitati pe care a fost obligat sa le plateasca de catre Curtea de Arbitraj de la Rotterdam, in contul unor contracte vechi neonorate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO