Burse - Fonduri mutuale

Alro Slatina se îndreaptă spre afaceri record de peste 500 de milioane de euro în 2011

Alro Slatina se îndreaptă spre afaceri record de peste 500 de milioane de euro în 2011

Alro Slatina se îndreaptă spre afaceri record de peste 500 de milioane de euro în 2011

Autor: Adrian Cojocar

16.08.2011, 00:04 1032

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), deţinut de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, a încheiat primele şase luni din acest an cu o cifră de afaceri de 1,136 mld. lei (271,9 mil. euro), în creştere cu aproape 30% faţă de perioada similară a anului trecut.

Dacă îşi menţine acest ritm de creştere şi în semestrul al doilea, Alro va depăşi în 2011 nivelul de 2,2 mld. lei (500 mil. euro) afaceri consemnat în 2006, când cotaţia aluminiului a atins un nivel record, de 3.300 de dolari/tonă. Pentru acest an producătorul autohton de aluminiu şi-a bugetat o cifră de afaceri de 728,9 (circa 2,17 mld. lei la cursul mediu de 2,98 lei/dolar din anul 2011).

În primele şase luni ale acestui an preţul mediu pe tona de aluminiu la bursa din Londra a fost de 2.550 dolari, în creştere cu 18% comparativ cu acelaşi interval din 2010, maximul fiind de circa 2.800 de dolari. Alro şi-a majorat cu 10% producţia fizică de aluminiu primar, care a ajuns la circa 130.000 de tone, iar producţia de aluminiu prelucrat a urcat cu circa 23%, la aproape 29.000 de tone. Vânzarea unei cantităţi mai mari de aluminiu procesat susţine creşterea profitului Alro datorită valorii adăugate mai ridicate.

Ca urmare, producătorul de aluminiu a obţinut în primele şase luni din acest an un profit net de 177,4 mil. lei, de şase ori mai ridicat comparativ cu câştigul din perioada similară a anului trecut, de 28,9 mil. lei.

"Rezultatele financiare solide raportate de Alro în primul semestru al acestui an sunt o dovadă a viabilităţii strategiei noastre pe termen lung, axată pe creşterea producţiei de produse cu valoare adăugată mare şi pe consolidarea afacerii noastre. Am atins o structură bună a costurilor, ne-am consolidat afacerea, asigurând materiile prime necesare şi am restructurat o serie de împrumuturi. Toate acestea, sprijinite de o îmbu­nă­tăţire a pieţei aluminiului, au creat o bază stabilă pentru dezvoltarea noastră", a declarat Marian Năstase, vicepreşedinte al Alro Slatina.

Producătorul de alumină Alum Tulcea, companie controlată aproape integral de Alro, a achiziţionat anul acesta exploatările de bauxită ale grupului din Sierra Leone pentru circa 30 mil. dolari. În aceste condiţii, grupul Vimetco are asigurat tot lanţul de producţie al aluminiului pentru operaţiunile din România, bauxita alimentând uzina de la Tulcea care alimentează la rândul său cu alumină combinatul din Slatina.

Alro are semnat un contract cu Hidroelectrica până în 2018, prin care primeşte o cantitate de 3 TWh/an de energie electrică la un preţ preferenţial, sub cel de pe bursa de energie OPCOM, preţ care variază şi în funcţie de cotaţia de pe piaţa internaţională a aluminiului. Acest contract este esenţial pentru profitabilitatea Alro, cel mai mare consumator de energie din România.

Alro a prevăzut pentru acest an investiţii în valoare de 30 mil. dolari, din care în primele şase luni a cheltuit circa 7 mil. dolari în principal pentru creşterea capacităţii de producţie şi reducerea costurilor cu apa industrială. Profitul operaţional al Alro a urcat în primele şase luni din 2011 cu 63,4%, la 227 mil. lei. Creşterea a survenit în ciuda majorării cu 50% a cheltuielilor cu materiile prime, peste avansul veniturilor din aceeaşi perioadă, de 34,6%.

Acţiunile Alro sunt printre puţinele ti­tluri de pe bursă care au înregistrat creşteri în 2011. La ultimul preţ, de 3,8 lei/unitate, capitalizarea companiei este de 634 mil. euro.

Rusul Vitali Maşiţki a preluat controlul Alro în 2002 plătind statului 11,4 mil. dolari pentru 10% din acţiuni după ce cumpărase anterior de pe bursă 41,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24