Burse - Fonduri mutuale

Amonil este incoltit de creditori

Amonil este incoltit de creditori
30.06.2009, 18:39 17

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) a fost somat din nou de catre Chemgas Holding, societate infiintata la inceputul acestui an de catre Riverside Development, sa plateasca in termen de o zi de la data primirii instiintarii datoria de 58 mil. lei (13,8 mil. euro).

Conform unui comunicat emis de Amonil, daca societatea nu va plati la timp datoria, se va trece la executarea silita prin urmarirea imobilelor care au fost atribuite prin titlurile executorii sau pe drepturile de arenda.
Chemgas a preluat in urma cu o saptamana datoria pe care Amonil o avea de platit catre Riverside, societate care la randul sau a preluat creanta de la Distrigaz Sud. Actionarii Riverside nu sunt cunoscuti. Conducerea combinatului a dorit sa cedeze o parte din activele combinatului catre Riverside pentru stingerea datoriei, solutie neagreata insa de catre companie.
Atat conducerea companiei, cat si executorul judecatoresc nu au dorit sa comenteze.
In ciuda amenintarii cu executarea silita si a faptului ca in ultimele sase luni din acest an combinatul chimic a stat mai mult inchis, actiunile Amonil au fost puternic speculate. In trimestrul al doilea, titlurile Amonil au inregistrat cea mai mare crestere de pe Bursa, de 160%, desi ieri au pierdut 6%.
"Pe simbolul AMO sunt multi speculatori si insideri. Este o societate cu multe probleme, o actiune fantoma care circula pe Bursa, este jucaria speculatorilor. Amonil a evoluat mereu imprevizibil, fara a avea contact cu situatia economica sau cu rezultatele financiare. Cei care au informatii, actiuni si lichiditati speculeaza puternic la Amonil", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.
El este de parere ca niciun investitor din Romania nu ar dori sa ramana cu actiuni la o societate care ar putea fi executata silit, deoarece de regula costurile sunt peste activele ramase.
Andrei Radulescu, analist la Target Capital, nu crede intr-un scenariu in care Amonil ar fi supus unei executari silite.
"Cred ca se vor gasi solutii pentru situatia de acolo. Amonil este un combinat important pentru industria romaneasca si s-ar putea redresa, nu cred ca se va ajunge pana la executarea silita", spune Radulescu.
In primul trimestru, Amonil a inregistrat un profit de 6,2 mil. lei, la o cifra de afaceri de 62,2 mil. lei. Capitalurile companiei se ridicau la 88,7 mil. lei, iar capitalizarea actuala se ridica la 28,8 mil. lei (6,8 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO